Kvinner lar seg lettest lure av nettsvindel

En stor, britisk undersøkelse viser at kvinner oftest blir lurt av svindelforsøk på nettet.

<B>SVINDEL:</B> Falske Facebook-profiler, falske nettbutikker, og tullekonkurranser er blant svindelforsøkene som mange går på. Foto: Colourbox/Faksimiler fra e-post og nettside
SVINDEL: Falske Facebook-profiler, falske nettbutikker, og tullekonkurranser er blant svindelforsøkene som mange går på. Foto: Colourbox/Faksimiler fra e-post og nettside Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner mellom 25 og 34 år er blant de som blir lettest lurt av svindelforsøk på internett. det viser en fersk studie utført av den britiske nettsiden Know the Net.

Undersøkelsen er gjennomført gjennom å eksponere mer enn 2.000 personer for forskjellige svindelforsøk, for å se hvem som gjennomskuet eller gikk fem på svindelen.

Blant annet skulle deltakerne gjennomskue falske Facebook-profiler eller nettkonkurranser som seiler under falskt flagg.

LES OGSÅ: Forbløffende lett å bli lurt - slik opererer svindlerne i Norge

Kjøper falske varer

I seks av syv tester var det kvinner som kom dårligst ut. Og det er visse typer svindel kvinner er langt mer tilbøyelig til å la seg lure av enn andre. Phishing, Facebook-lureri (som for eksempel falske profiler) og falske konkurranser er ofte rettet mot kvinner som lett lar seg lure.

I rapporten kommer det frem at kvinner oftest lar seg lure til å kjøpe falske varer på nettet. I enkelte av disse tilfelle er det absolutt ikke rart at folk lar seg lure, for de falske nettsidene er ofte svært sofistikerte, og man skal ha et godt øye for å oppdage at en produkt er falsk. Bare les saken om Kristin (33) som betalte blodpris for Ugg-sko som viste seg å være uekte.

Menn blir lurt til å sende penger

Selv om det er kvinner som kommer dårligst ut i denne studien, er det ikke slik at menn gjennomskuer enhver svindel. Menn lar seg ofte lure av at en annen part ber om å få tilsendt penger.

For eksempel kan personen utgi seg for å være en vakker kvinne i nød, som lover kjærlighet mot at du hjelper henne ut av en økonomisk knipe hun er i. Etter at pengene er sendt, viser det seg at kvinnen ikke er så ung og vakker som først antatt, og kanskje ikke en kvinne i det hele tatt, og dermed står mannen igjen med knust hjerte og mindre penger på konto.

Rådgiver i Økokrim, Anne Dybo, har tidligere uttalt at de bruker mye ressurser på å få folk som er blitt følelsesmessig involvert på en eller annen måte, til å innse at drømmen ikke er virkelighet.

- Vi rydder opp i ganske mye, men bruker lang tid på å få folk ut av svindelen, sier Dybo.

Hun kan fortelle at hun ofte må sitte i flere dager med menn som nekter å innse at de har blitt lurt, og at den vakre piken på andre siden ikke er den hun sier hun er.

Les også: - Det er ikke lov til å være så dum

Ikea-lureri

Hver dag fylles norske e-postkonti opp med de sleipeste, dummeste og rareste forsøk på å få oss nordmenn til å oppgi personlig informasjon eller å sende penger.

For noen dager siden ble det eksempelvis sendt ut e-poster til vilkårlige nordmenn om at de var i finalen i en Ikea-konkurranse, der førstepremien var et gavekort på 4.000 kroner.

E-posten er juks og bedrag, og har heller ingenting med den svenske møbelgiganten å gjøre. Vi får bare krysse fingrene og håpe at ingen nordmenn lot seg bite på. For dersom man følger instruksjonene, og utlever telefonnummeret, kan man risikere å måtte punge ut 14.000 kroner i året.

Det er selskapet Trivicell som står bak konkurransen og den falske e-posten. Vi tok kontakt med selskapet, her kan du se hva de svarte.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!