Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Kvinner kan ikke styre seg

Menn klarer å motstå fristelser på matbordet. Men damene går rett i fella.

Kvinner i den vestlige verden blir stadig tykkere, og en ny studie fra USA kan bidra til å forklare hvorfor.

Det viser seg nemlig at kvinner er svært dårlige til å takke nei når det står godsaker på bordet. Menn er mye flinkere til å la være å dytte i seg unødvendige kalorier.

Les også: Dette blir du feit av

Fastet og ble fristet

Forskere ved Brookhaven National Laboratory ville finne ut hvorfor noen mennesker overspiser og legger på seg, mens andre ikke gjør det.

Les også: - Tykke venner gjør deg fet

De utførte hjerneskanning på 13 kvinner og 10 menn som hadde fastet siden kvelden i forveien. I forkant hadde de svart på spørsmål om hva som hva favorittmaten deres.

Etter å ha gått et døgn uten mat ble de så presentert for matrettene de likte aller best. Samtidig skulle de ved hjelp av en spesiell teknikk etter beste evne undertrykke alle tanker om mat, og de skulle forsøke å la være å forsyne seg.

Les også: Er du i et fedmenettverk?

Samtlige testpersoner mente teknikken hjelp dem med å undertrykke tankene om mat, men hjerneskanningen avslørte at det bare var hos mennene at dette faktisk var tilfelle.

Hjerneområdet som reagerer på mat var fortsatt svært aktivt hos kvinnene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnehjernen er annerledes

Forskerne var overrasket over kjønnsforskjellen, men har en teori om at kvinnehjernen er koblet annerledes enn menns når det gjelder ernæring.

Les også: Mat som belønning er fy-fy

Fordi kvinner tradisjonelt sett har hatt jobben med å gi barna mat, tror forskerne at kvinnehjernen automatisk gir kvinner beskjed om å spise når det er mat i rommet. Kvinner overspiser dessuten i langt større grad enn menn.

Den amerikanske studien viste også at hjernen til overvektige kvinner reagerte sterkere på signaler om mat enn hjernen til normalvektige kvinner.

Forskerne tror imidlertid at hjernens reaksjoner på mat kan avlæres, og at dette kan bidra til å bekjempe fedmeproblemet.