Kvinner kan få sex-allergi

En sjelden allergi kan gjøre kvinner allergiske mot partnerens sæd. Løsningen? Allergibehandling og mer sex.

Det er ikke sjelden at kvinner opplever svie eller kløe i underlivet etter å ha hatt sex. Problemet kan ha flere årsaker, men i noen tilfeller er det mannens sæd som har skylden.

Les også: Usynlig klamydia til Norge?

Sjelden reaksjon
- Allergi mot sæd er et kjent fenomen som kan sammenliknes med for eksempel lateks-allergi som gir allergiske reaksjoner på kondomer. Og ettersom vi snakker om et relativt stort område slimhinner, kan reaksjonen i noen tilfelle bli ganske stor, sier sexolog og lege Esben Esther Pirelli Benestad.

- Men det er ikke nødvendig å skremme mange kvinner med denne typen allergier, symptomene forekommer tross alt ganske sjeldent, sier sexologen.

Kvinner som er allergiske mot partnerens sæd kan i noen tilfelle få alvorlige allergiske reaksjoner. Allergien gir svie, kløe, utslett og kan for eksempel ved oralsex gi livsfarlige opphovninger og pusteproblemer, mener en gruppe amerikanske forskere som nå har løsningen på problemet: Allergibehandling og regelmessig sex.

Langsom tilvenning
Forskerne fra New York Presbyterian Hospital anbefaler en allergibehandling som består av injeksjoner med små mengder av mannens sæd. Samtidig utsettes kvinnen for stadig større mengder sæd i vagina slik at kroppen skal kunne venne seg til de fremmede proteinene.

Begge behandlingene forutsetter at kvinnen i tillegg har ubeskyttet sex med partneren flere ganger i uken.

- Mislykket behandlingsresultat har en klar sammenheng med at paret ikke deltar i regelmessig sex som utsetter kvinnen for allergenet, sier forskningsleder David Resnick til helsemagasinet WebMD. Rapporten fra de amerikanske forskerne ble presentert på årsmøtet til American College of Allergy, Asthma, and Immunology.

Visste du at ubeskyttet munnsex også kan gi kreft i munnhulen? Les hele saken her: Livsfarlig munnsex

Gå til legen
I følge den norske sexologen er fremgangsmåten til de amerikanske forskerne en fornuftig måte å behandle allergier på. Men han synes ikke vi skal tenke på sex-allergier hver gang det svir eller klør i underlivet.

- Allergi mot sæd må kunne kalles en uvanlig reaksjon. Og som jeg selv lærte på medisinstudiene - vanlige sykdommer er vanlige, og sjeldne sykdommer er sjeldne.

- Men uansett skal legen alltid ta slike symptomer på alvor. For selv om sæd-allergi ikke er den mest sannsynlige forklaringen på underlivsplager, kan det jo ikke utelukkes uten en undersøkelse, forteller Benestad som anbefaler et besøk hos legen dersom du har ubehagelige underlivsplager.

Hva sier legen? Les mer om sæd-allergi på Lommelegen:

 

Mozon.no, 15.11.2006