Kvinner får oftere slag

Middelaldrende kvinner har dobbelt så høy risiko som menn for å bli rammet av slag.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner mellom 45 og 54 år hadde dobbelt så stor risiko for å få slag, sammenliknet med menn i samme aldersgruppe. Det kom amerikanske forskere fram til etter å ha analysert dataene til over 17.000 personer over 18 år.

Det var imidlertid ingen forskjell mellom kjønn og antall slag i aldersgruppene 35-44 år og 55-64 år, melder News-Medical.Net.

Personene som forskerne har sett på, deltok i en nasjonal helse- og ernæringsundersøkelse i USA fra 1999 til 2004, der 606 personer hadde hatt slag.

Viktig informasjon
Professor David Russell, neurolog ved Rikshospitalet og et av landets fremste eksperter på hjerneslag, synes studien er svært interessant.

- Studien viser at kvinner over 45 år kan ha en mye høyere risiko for slag en tidligere antatt. Og uansett årsak er det viktig at kvinner over 45 år vet at de kan være utsatt, særlig hvis andre i familien har hatt slag, sier han.

Hjerneslag er et plutselig innsettende tap av kroppsfunksjoner på grunn av forstyrrelser i hjernens blodsirkulasjon, skriver Pasienthåndboka. Les mer på Lommelegen:

Usikker årsak
Studieleder Dr. Amytis Towfighi sier årsaken til de nye funnene er usikker. Men analysene deres indikerer at økt midjemål og hjertesykdom er blant risikofaktorene for slag hos kvinner i denne aldersgruppen.
Mål din liv-hofte ratio her:

Andre risikofaktorer, som blodtrykk og kolesterolnivåer, så også ut til å øke i et raskere tempo hos eldre kvinner.

Ved Norsk forening for slagrammede legger de til ytterligere risikofaktorer som røyking, diabetes, stress, alkohol og inaktivitet.

- Det aller viktigste er høyt blodtrykk, så det er viktig å måle trykket jevnlig siden man ikke kan føle høyt blodtrykk på kroppen. I tillegg er det viktig å ta på alvor forvarsler, især drypp, forklarer sekretær i foreningen Grethe Lunde.

Et drypp kan i enkelte tilfeller være tegn på at et større hjerneslag er på vei, legger hun til.

- I tillegg bør man spiste sunt - mer frukt og grønnsaker, passe på vekten og unngå hormonpreparater med mindre du virkelig trenger dem, sier Russell, og legger til at blodtrykket bør sjekkes en gang i året.

Hvert år rammes cirka 16.000 personer i Norge av slag. De siste 50 årene har dødeligheten av hjerneslag imidlertid gått jevnt nedover.

Les også: Slik unngår du hjerneslag

Høyere kolesterol
Forskerne bak studien sier at hvert tiår øker mannens blodtrykk gjennomsnittlig med 4-5 poeng, mens kvinnens øker med 8-10 poeng.

Forskerne fant også at menn mellom 55-64 år hadde tre ganger så stor risiko for å få slag sammenliknet med menn mellom 45-54 år.

Funnene er presentert i den elektroniske versjonen av tidsskriftet Neurology.

- Det er viktig at når man tror det er et hjerneslag i emning så skal man ringe 1 1 3 umiddelbart. Det er behandlingsmetoder i dag som kan gjøre at lammelsene blir mindre om man kommer til behandling innen tre timer, avslutter Lunde.

Visste du at hodepine kan være hjerneslag?