Kvinner faller for pappa-kloninger

Nå er det bevist: Kvinner som har et godt forhold til sin far i ung alder, faller for menn som ligner pappa.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du usikker på hvem som er Mr. Right og mannen i ditt liv? Da bør du ta en god titt på pappa hvis du hadde et godt forhold til ham under oppveksten. Det er nå vitenskapelig bevist at det er et forhold mellom dette i en studie som har sett på hvordan kvinner tiltrekkes av menn.

I sin studie har psykologer ved Durham University funnet en nær sammenheng mellom ansiktstrekk til fedre og mennene til døtrene deres. De oppdaget like trekk i sentrale punkter på ansiktet som på nese, kinn og øyne, skriver The Telegraph.

Les også: Dette ser flørten din først

Turn-off for noen
Studieteamet så på 49 døtre mellom 15 og 34 år. Hver kvinne ble spurt om å velge ut den mest attraktive mannen fra 15 forskjellige bilder av forskjellige herreansikt. Bildene var tett beskåret og inkluderte ikke ører, hår, nakke, skuldre og klær.

Forskerne tok blant annet ansiktsmålene til de fotograferte mennene og sammenliknet med de tilsvarende målene til kvinnene.

Kvinnene ble også bedt om å vurdere forholdet til foreldrene fra fødsel til syv års alder. Dette innebar blant annet hvor mye faren engasjerte seg i oppdragelsen, hvor mye tid han brukte på dem i fritiden og hvor følelsesmessig engasjert han var.

Det viste seg at kvinner som ga oppveksten sin og forholdet til foreldrene høy score, ble mer tiltrukket av menn som liknet på sin egen far. De som hadde et dårligere syn på faren, var mer tilbøylelige til å se på likhetene mellom faren og mennene på bildene som en skikkelig turn-off.

Er det ekte kjærlighet? Ta testen her!

Helt naturlig
Professor Frode Thuen ved Institutt for utdanning og helse ved Universitetet i Bergen synes studien er interessant.

- Det er påpekt mange ganger at kvinner og menn faller for personer som likner på mor og far. Det interessante i denne studien er at den begrenser seg kun til ansiktstrekk og har skilt mellom gode og dårlige datter-far-forhold, sier han.

Thuen legger til at det verken er overraskende eller usunt at dette skjer. Det er helt naturlig når man har sine foreldre som rollemodeller.

Dr. Lynda Boothroyd, som var med på studien, sier fedre bør la seg smigre.

- Hvis fedre synes de likner på svigersønnen, burde de ta det som et kompliment, sier hun til den britiske avisen.

Det viser at menneskehjernen ikke lager enkle prototyper på det ideelle ansiktet basert på dem man ser rundt seg, men heller på de vi har et sterkt og positivt forhold til, ifølge Boothroyd.

Hun mener studien gir større innsikt i de kompliserte forholdene bak måten mennesker tiltrekkes av hverandre på. Studien skal publiseres i neste måneds utgave av Evolution and Human Behaviour.

Her er ti tegn på ekte kjærlighet