«Kvinnen i reklamen er iført antrekk for et motorshow»

- Bare tull, mener Forbrukerombudet, som vil gi 100.000 kroner i mulkt.

<b>ULOVLIG: </B>Forbrukerombudet mener fokuset til denne reklamen er en rumpe som ikke har noen relevans til produktet Tribunemannen selger. Derfor skal Markedsrådets vedtak være brutt, og tvangsmulkten kan kreves inn.  Foto: TRIBUNEMANNEN.NO
ULOVLIG: Forbrukerombudet mener fokuset til denne reklamen er en rumpe som ikke har noen relevans til produktet Tribunemannen selger. Derfor skal Markedsrådets vedtak være brutt, og tvangsmulkten kan kreves inn. Foto: TRIBUNEMANNEN.NOVis mer

Selskapet Tribunemannen leverer som navnet tilsier tribuner, til blant annet sportsarrangementer. For å reklamere for dette hadde firmabilene deres et digert bilde av en kvinnerumpe iført G-streng.

Markedsrådet vedtok nylig at dette var i strid med markedsføringslovens forbud mot kjønnsdiskriminerende reklame, og sa at Tribunemannen ville få 100.000 kroner i tvangsmulkt om de ikke fjernet rumpebilene. De forbød også «liknende markedsføringstiltak».

Nå varsler Forbrukerombudet at denne mulkten er på vei. Både på grunn av bilene, og en helt annen rumpe.

LES MER: «Innklagde påpeker at avbildningen på deres firmabiler ikke viser en kvinne, men en halvnaken mann»

PÅ NETT: Reklamen ligger akkurat nå på nettsidene til Tribunemannen.  Foto: TRIBUNEMANNEN.NO
PÅ NETT: Reklamen ligger akkurat nå på nettsidene til Tribunemannen. Foto: TRIBUNEMANNEN.NO Vis mer


Mer rumpe, mer bråk

Etter vedtaket fra Markedsrådet ba ombudet om en bekreftelse på at rumpebilen var borte fra norske veier. Det skal de ikke ha fått. Ombudet advarte også om at en annen reklame var i strid med det samme vedtaket.

Reklamen på Tribunemannens nettsider viser en kvinne iført kort jakke og enda kortere hotpants. Også på dette bildet er det dermed fokus på kvinnens «bakende», som ombudet kaller det. Ved siden av kvinnen står det «For all kinds of events... and sports».

- Det hadde åpenbart vært ineffektivt om man kunne unndra seg et vedtak og mulkt ved å sende ut ny markedføring som er helt lik. Derfor har man muligheten til å si at tisvarende og liknende markedsføring også rammes av vedtaket, sier juridisk direktør Frode Elton Haug i Forbrukerombudet til Dinside.

Ombudet har derfor sendt Tribunemannen et varsel om at de vil ilegge dem tvangsmulkten på 100.000 kroner, for brudd på Markedsrådets vedtak.

IKKE FORBUDT: «Det er med biler som med menn. De må ha god karakter, være godt utstyrt og til å stole på»

SAKENS KJERNE: Vedtaket fra Markedsrådet forbød bruken av denne bilen. Men også liknende reklamer ble omfattet av vedtaket.  Foto: PRIVAT / FORBRUKEROMBUDET
SAKENS KJERNE: Vedtaket fra Markedsrådet forbød bruken av denne bilen. Men også liknende reklamer ble omfattet av vedtaket. Foto: PRIVAT / FORBRUKEROMBUDET Vis mer«Sportslig antrukket»

Tribunemannen har helt siden starten stilt seg uforstående til Forbrukerombudets oppfatning av reklamene deres. Og de er minst like forfjamset denne gangen.

Tribunemannen-direktør Frank Valle sier til Dinside at rumpebilene ble fjernet før nyttår. Valle mener videre det blir feil å forby reklamen på nettsidene, som han mener viser ei «sportslig antrukket dame», basert på Markedsrådets rumpebil-vedtak. Og han synes det er rart ombudet ikke har klaget på reklamen før nå.

- Ombudet har sin oppfatning, og vi har vår egen. Vi vurderer hva vi vil svare, sier Valle til Dinside, som synes det virker som om Forbrukerombudet vil forby dem å bruke alle slags damer i markedsføring.

«Kvinnen i reklamen er iført et antrekk for et motorshow» presiserer Tribunemannens advokat Jon Swensen i et brev til Forbrukerombudet, som dessuten mener kvinnen ikke har et «forførende blikk» slik ombudet mener.

LES OGSÅ: - Ei dame i bikini som danser rundt en strippestang, har veldig lite med klærne til Jack & Jones å gjøre!

KJØPER IKKE ARGUMENTET: Juridisk direktør Frode Elton Haug i Forbrukerombudet mener rumpa ikke har noen produktrelevans.  Foto: PER ERVLAND
KJØPER IKKE ARGUMENTET: Juridisk direktør Frode Elton Haug i Forbrukerombudet mener rumpa ikke har noen produktrelevans. Foto: PER ERVLAND Vis mer


«Bare tull»

- Jeg har ikke vært på så mange motorshow, men de mener altså at kvinnen har på seg en vanlig habitt for den slags. Hva tenker du om dette argumentet?

- Bildet har ingen produktrelevans for produktet Tribunemannen tilbyr. Det er bare tull, rett og slett, svarer Haug i Forbrukerombudet.

- De vil ikke bli hørt med denne argumentasjonen.

Tribunemannen vil at ombudet behandler den gule motordama på nytt, uavhengig av Markedsrådets vedtak. Det vil ikke ombudet gjøre.

Om ikke Tribunemannen innen 3. juni bekrefter at alle rumpene er borte, vil ombudet kreve tvangsmulkten betalt.