Kvinnekroppen etter fødselen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnekroppen etter fødselen
Doktor Gro Nylander, spesialist i kvinnemedisin, beskriver og forklarer de vanligste tingene som skjer med kroppen din etter en fødsel: Alt fra lav blodprosent, via slapp underlivsmuskulatur til stort håravfall blir berørt.

Blodprosent og jernlager:
I våre dager gis det sjelden blodoverføring hvis ikke blodprosenten er svært lav. Dette betyr at du selv må få i deg det jernet som skal til for å bygge nye røde blodlegemer. Du kan klare det ved å være veldig nøye med kosten. Spis masse grønt og grovt, rosiner og rødbeter. Ofte orker man ikke å spise nok til å få opp blodprosenten. Derfor er det klokt for de fleste å spe på med jerntabletter i barseltiden. Det har du kanskje vært vant til fra graviditeten? Da vet du hvilke jerntabletter du tåler best uten at magen reagerer på dem.
Blodvolumet ditt økte med rundt 40 prosent under svangerskapet. Tenk deg en ekstra melkepapp eller to full av blod. En flott reserve som gjør at du har litt å gå på. Men de røde blodlegemene som bærer surstoff rundt i kroppen økte ikke tilsvarende mye. Blodet ble tynnere. Dersom ikke jernlageret ditt er velfylt, trenger du jern som aldri før etter fødselen. Nå du skal bygge opp igjen det tapte. For det går gjerne med litt mer blod enn reserven. Dersom man er blodfattig, med lav blodprosent, blir man ofte slapp. Det kommer da på toppen av alt det andre som gjør deg sliten.
Underlivet - vonde sting og slapp muskulatur?
Mange kvinner får smårifter som krever noen få sting. De er som oftest ikke til mye ubehag. Men iblant er det nødvendig å klippe - av forskjellige grunne: Fordi barnet er særlig stort. Fordi vevet står blekt og stramt og viser tegn til å ryke. Fordi barnet ikke har det bra og trenger å komme ut. Fordi man må hjelpe det ut med sugekopp eller tang.
Noen ganger kommer store rifter som en bedrøvelig overraskelse. Det kan særlig skje dersom barnets hode eller skuldre fødes fort i stedet for å gli langsomt ut.
Hvis du har sydd mange sting, kan stingene stramme hvis vevet hovner opp og er irritert. Det kan bli litt betent, men det skjer forbausende sjelden. Særlig når man tenker på at disse stingene nødvendigvis utsettes for masse tarmbakterier. Smertestillende piller kan også dempe hevelse. Sittebad med grønnsåpe i 20 minutter et par ganger daglig lindrer og renser. Ta 1 ss ren grønnsåpe i et vaskevannsfat. Langvarig, kjølig-lunken hånddusj kjennes også deilig. Du kan også bruke kompresser med fysiologisk saltvann og litt sårsalve. Lufttørk huden etterpå.
Prøv betennelsesdempende/smertestillende medisin etter behov.
Ser du deg selv i speilet nedentil, kan du få tanker om at du aldri blir normal igjen, men det blir du. Stingene skal ikke fjernes, de forsvinner av seg selv. Underlivet har en utrolig evne til å heles etter en fødsel. Ofte tar det bare noen dager. Men selv når det må sys mye ser det likevel oftest ut omtrent som det gjorde før fødselen etter noen uker.
Er det vanskelig å tisse etter fødselen, så skaff deg en uforstyrret stund. Skru på en vannspring. Stryk en finger oppover langs innsiden av låret. Bank lett på blæren. Les litt i et blad og tenk på noe annet. Noen ganger hender det at man må ha litt hjelp til å tisse rett etter fødselen. Da brukes et mykt plastkateter som settes inn i urinrøret.

Slappe muskler nedentil
Enkelte ganger kan det skje at det blir problemer med underlivet etter en fødsel, f.eks. på grunn av en rift som ikke har grodd pent, men har etterlatt en litt for vid skjedeåpning. Hovedregelen er at man ikke gjør noe som helst det første halvåret iallfall. Det er fordi kroppen fortsetter å reparerer seg selv lenge etter fødselen. Og selv om den ikke helt klarer det, gjør man helst ikke noe inngrep for å rette det opp før kvinnen har født de barna hun planlegger.
Noen kan ha problemer med å holde på urin, luft eller avføring etter fødselen. Som regel er det forbigående. Det kan virke som om det rett og slett er litt vanskelig å få kontakt med beskjeder til underlivsmuskulaturen om å snurpe igjen.
Vanligvis går dette greit over av seg selv. Etter hvert får du kontakt med musklene dine, og kan begynne å knipe og lære dem opp til å lystre og til å stramme seg opp igjen. Ikke fortvil om det tar litt tid. Dersom ringmuskulaturen rundt endetarmsåpningen har tatt varig skade kan det opereres senere.
Hemorroider - hvordan lindre?
Mange utvikler hemorroider - åreknuter ved endetarmsåpningen - under svangerskapet. Det er det økende trykket som får venene til å svulme. Når barnet skal ut av kroppen og du trykker hardere enn du noen gang har gjort før i ditt liv, blir hemorroidene gjerne verre, eller de oppstår for første gang.
Tips for å lindre vonde hemorroider:
- nedkjøling får dem til å skrumpe
- salve og stikkpiller kan lindre noe
- sitt minst mulig - det er bedre å gå, stå, ligge
- plei fordøyelsen med grønt, grovt, surmelk, linfrø, svisker og frukt.
Kvinner er ofte dårlige til å respektere signalene fra tarmen. Vi kjenner at vi må, men så er det noe annet som skal ordnes først. Ikke minst når man har fått et lite barn. Dermed forsvinner trangen, og det er dumt. Uten tømmingsrefleksen som gjør at tarmen arbeider selv, er det umulig å trykke ut noe særlig avføring.
- unngå hard trykking på do. Vær våken for beskjed fra tarmen. Skaff deg en fredelig stund, kanskje med litt lesestoff på do. Det kan hjelpe å klemme sammen sting eller presse fast mot vonde områder mens man trykker ut avføringen.
- Hvis du har store, blodfulle hemorroidene som blir stående utvendig, gjelder å få tømt dem. Da kan du få jordmor til å gi deg en spesialkur, eller du gjør det hele selv hjemme:
Da smøres det først lokalbedøvende salve på hemorroidene. Deretter skal du legge deg på knær og albuer med stjerten i været. Da kommer hemorroidene øverst på kroppen og tømmer seg lettere. Så plasseres en gummihanske med knust is - godt innpakket i en tynn klut så det ikke blir ubehagelig kaldt - over det vonde. Stå slik en 20 minutters tid, du kan drøye tiden med å høre på radio. Blir du sliten i armene, kan du legge store puter under magen. Når nå hemorroidene skrumper og lokalbedøvelsen har fått god virkning, legger du to flate, faste fingre på hemorroidene og klemmer dem bestemt innenfor lukkemuskelen. Slapp samtidig av i lukkemuskelen. Når hemorroidene ligger innenfor åpningen, er det ingenting som hindrer at veneblodet i dem tømmer seg helt. Du må bli stående en god stund til for å drenere hemorroidene skikkelig. De neste dagene skal du være nøye med å dytte hemorroidene innenfor hver gang de popper ut. Bruk gjerne en engangshanske, eller vask hendene meget godt etterpå.
Det er ikke alltid nødvendig med is, en kjølig dusj mot området kan være alt som skal til av nedkjøling hvis ikke hemorroidene er kommet for langt. En pasient ga meg et tips: Hun klippet av fingrene på tynne gummihansker, fylte dem med vann, knyttet igjen og la i fryseren. Slik hadde hun alltid et lager med kjølelementer som passet fint til rumpesprekkens anatomi.
Håret faller av!
Håravfallet etter fødselen har ingenting med ammingen å gjøre, slik mange tror. Under graviditeten gjør hormonene at de hårene du normalt skulle ha mistet hver dag, knapt faller ut. Det er grunnen til at mange gravide har tykt og godt hår. Når barnet så er født, og morkaken er ute, forsvinner de store hormonmengdene som holdt håret på plass så lenge. Dermed feller du gradvis de hårene du skulle ha mistet i hele svangerskapet. Hos enkelte virker det som om det er skremmende mye, men det er altså helt normalt og gir seg etter en tid.
Kilde: av Gro Nylander, Gyldendal FAKTA.
Tilrettelagt av: Mattis Koppang og mozon.no
Sist oppdatert: 28.02.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!