Kvinnehud eldes raskere

Kvinner får rynker raskere enn menn, viser en ny tysk undersøkelse.

Har du noen gang lurt på hvorfor mange kvinner ser ut til å få rynker raskere enn menn? Nå har tyske eksperter svaret.

Forskerne bak studien har brukt laserteknologi for å måle hudens elastisitet, og se hvor mye huden har blitt skadet av aldring og soleksponering. De mener løsningen ligger i proteinet kollagen, skriver Reuters.

Alder og sol
Studien er basert på en teknikk der legene bruker infrarøde laserstråler til å se på dypere hudlag, og måle hvor gammel huden har blitt. Dette gjør de ved å kartlegge andelen kollagen og elastin, som er de elastiske komponentene i huden.

Resultatene viser at kvinner mister kollagen raskere enn menn.

Kollagen er et protein som blant annet finnes i hud, sener og knokler. Under aldringsprosessen tynnes den naturlige kollagenstrukturen i huden gradvis. Huden blir slappere og mindre fast.

- Det er mange indre og ytre faktorer som kan føre til flere rynker i huden. Men manglende solbeskyttelse ser ut til å være den aller viktigste årsaken til at noen mennesker får flere rynker i ansiktet enn andre, sier hudlege Tore Nilsen ved Hudklinikken i Oslo.

- Derfor er det jo trist å tenke på hvordan unge, pene jenter med solbrun hud kanskje ødelegger huden for senere i livet. Andre faktorer som genetikk, røyking eller usunn mat kan selvsagt også ha betydning, men solen er altså den aller viktigste årsaken til rynkene, forteller hudlegen til Mozon.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: En av fem nordmenn frykter rynker, og mange tror rynker kan forebygges.

Positive eksperter
- Teknikker som dette har blitt brukt i de aller fleste områder innen medisinen, men den er ny innen dermatologi. Teknikken er et forsøk på å bruke det siste og beste innen laserteknologi, men det må mer forskning til. Dette er bare starten av noe som kan bli en spennende reise, sier den amerikanske hudlegen Eliot Battle til WebMD.

Studien er publisert i tidsskriftet Optics Letters.

Vil du holde huden ung? Les hudlege Ole Fyrands råd!

 

Mozon.no, 06.10.2006