<B>FRIST:</B> Vanlig frist for innlevering av selvangivelsen er i kveld. Men alle kan få en måneds utsettelse. Foto: Per Ervland/Kim Jansson
FRIST: Vanlig frist for innlevering av selvangivelsen er i kveld. Men alle kan få en måneds utsettelse. Foto: Per Ervland/Kim JanssonVis mer

Kvelden er reddet

Du trenger ikke levere selvangivelsen i kveld - alle kan søke om å få innvilget én måneds utsettelse.

Ved midnatt i kveld, fredag 30. april, går fristen ut for å levere selvangivelsen. Hvis du velger å ikke gjøre noe som helst, blir selvangivelsen ansett som levert ved midnatt, og da bekrefter du samtidig at informasjonen er riktig.

Det kan være svært dumt å ikke sjekke at tallene stemmer før du leverer. For det første kan du gå glipp av penger som du har krav på, fordi den forhåndsutfylte selvangivelsen ikke har med alle fradragene dine. For det andre risikerer du straffeskatt dersom det i etterkant viser seg at opplysningene ikke er korrekte.

Men det tar litt tid å sette seg ned og sjekke grundig gjennom papirene, og kanskje du ikke har lyst eller mulighet til å sette av fredagskvelden til akkurat dette. Da finnes det en løsning: Utsettelse.

Slik utsetter du

Det er ikke vanskelig å få utsettelse. Alt du trenger å gjøre er å logge deg inn på Altinn gjennom denne lenken.

Du trenger ikke oppgi noen grunn til utsettelsen, og alle som søker får inntil én måned ekstra å sjekke at opplysningene stemmer. Enkelte kan også få levere senere enn dette, med da skal helt spesielle årsaker ligge til grunn.

- For vanlige lønnsmottagere og pensjonisert er det nok å sende søknad om utsatt levering. Det blir automatisk innvilget en måneds utsettelse, slik at du slipper å levere før 31.mai, sier Trond Olsen, advokat i Skattebetalerforeningen til fagbladet Skattebetaleren.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsekvenser

Du bør likevel tenke deg litt om før du ber om utsettelse. For om du velger å ikke levere selvangivelsen i kveld, vil du heller ikke få skatteoppgjøret i juni, slik som de aller fleste andre lønnsmottakere. Skatteoppgjøret vil da i stedet komme i oktober, samtidig som blant andre næringsdrivende får igjen sine skatteoppgjør.

En eventuell utsettelse vi også få konsekvenser for hvilke rentesatser du må betale for skatten du skylder, eller hvilke renter du får på pengene du får til gode. Rentesatsene ser du her, gjengitt fra Regjeringens nettsider:

 Skatteoppgjør i juniSkatteoppgjør i oktober
Rentesats på restskatt3,93,6
Rentesats på penger til gode4,84,5


Her får du hjelp

I flere uker nå har DinSide kommet med råd og tips til kontroll og utfylling av selvangivelsen. Trenger du hjelp før levering, trenger du ikke lete lenger, her er et knippe tips du bør lese gjennom før du leverer:

Her er alle selvangivelsestipsene du trenger nå

Syv av ti velger feil skatteklasse og taper tusenvis av kroner

Hvor frekk skal du være når du fyller ut?