Kutt verkstedregninga

Lei av dyre reservedeler? Dra til Tyskland og spar en formue på å reparere bil.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Prisforskjellene er ikke bare store mellom de ulike bilmerkene. Prisene varierer også etter hvilken modell du har. Men hvorfor betale mer enn du må?

Dersom du kjører ut av Kielfergen, har du alle muligheter til å spare gode penger. Tyskland er nemlig det klart billigste landet, i følge tallene fra det danske magasinet Penge & privatøkonomi.

Men er dette aktuelt for oss i Norge?

Svaret er et rungende ja. I snitt er de danske og norske prisene noenlunde like dersom vi kun ser på bilmerkene, og ikke går inn på de enkelte modelltypene.

Trikset er altså å undersøke prisene før du reiser hjemmefra. Ta ringerunden til utvalgte verksteder langs reiseruta, eller send en henvendelse via e-post.

Hva skyldes prisforskjellene?

Forklaringen er ganske enkel, ifølge bladet: "Vi bor i et land hvor arbeidskraften er dyr, og hvor den frie konkurransen på reservedeler reelt sett er satt ut av kraft gjennom EU-regelverket."

EU har nemlig fritatt bilbransjen fra konkurransereglene. Dermed er de autoriserte verkstedene nødt til å bruke originale reservedeler. Og en reservedel er kun ”original” hvis den er blåstemplet fra bilimportøren i det aktuelle landet.

Tallene viser at prisene i Tyskland er mellom 17 og 54 prosent lavere enn i Danmark.

Nøyaktig hvor stor forskjellen er avhenger av hvilken biltype og modell du har. Be derfor alltid om et prisoverslag på akkurat din bil.

Trykk på lenkene øverst til høyre for å finne ut hvilke land som har de beste og verste prisene, samt hva du bør tenke på dersom noe skulle gå galt.