Kutt strømregningen i høst

Ikke velg feil avtale hos riktig leverandør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra SSB viser at prisene for strøm i andre kvartal har økt opp mot 33 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig melder Norges vassdrags- og energidirektorat om en energireserve under normalen.

– Lavere tilsig fra snøsmelting enn normalt har blitt etterfulgt av en nedbørsfattig sommer. Dette har medvirket til at vi går inn i fjerde kvartal med en magasinfylling som er 10,4 prosent under normalen, opplyser vassdrags- og energidirektør Per Sanderud i en pressemelding.

Bytt bank: Spar en halv million kroner

Halvparten vil bytte

En undersøkelse utført av Norstat på vegne av strømleverandøren Telinet avslører at hver andre norske strømbruker vurderer å bytte strømleverandør. Når vinterværet drar opp strømbruken er det mer å spare på å sjekke strømavtalen, ikke minst for barnefamilier som gjerne bruker mye vaskemaskin og tørketrommel.

Beregninger utført av NVE viser at nordmenn kan spare 570 millioner på å bytte til en rimeligere leverandør. Det er med andre ord ikke noe å vente på:

Finn billigste avtale med DinSides strømkalkulator allerede i dag.

Finn riktig avtale

Før du bytter strømleverandør, er det lurt å tenke gjennom hvilken avtale som passer best for deg. Forbrukerombudet opplyser at det i utgangspunktet finnes det tre ulike strømprodukter:

  • Spotpris/markedskraft: Du betaler det strømmen til en hver tid koster på strømbørsen NordPool, pluss et påslag til leverandøren din. Det er stor variasjon i størrelsen på påslaget.
  • Standard variabel pris: Prisen varierer i takt med endringene på NordPool, men leverandøren plikter å melde fra om prisendringer 14 dager før de trer i kraft. Prisen henger således litt etter spotprisen, både når denne går opp og ned.
  • Fastprisavtale: Med fastpris betaler du en fast pris per kilowattime over en viss periode, gjerne et til tre år. Med fastprisavtale er ofte strømmen dyrere, men du unngår overraskelser på strømregningen.

Les også: Sett av et par timer og spar flere tusen kroner

Ikke gå i fella

Når du skal bytte strømleverandør er det viktig at du velger den riktige avtalen hos leverandøren du har funnet i prisoversikten hos DinSide eller hos Konkurransetilsynet. Det hjelper ikke at du velger leverandøren som kommer best ut i prisoversikten, hvis du ender opp med en dårligere avtale fra samme leverandør.

Vårt søk viser at det er Gudbrandsdal Energi som gir det beste tilbudet akkurat nå. For å få denne prisen må man imidlertid bestille avtalen gjennom en egen kampanjeside på Facebook. I slike tilfeller er det lett å ende opp med en dårligere avtale hvis man ikke er oppmerksom. Gudbrandsdal Energi har nemlig ti ulike avtaler å velge mellom.

Du finner billigste avtale med DinSides strømkalkulator

Enkelt å bytte

Når du først har bestemt deg for å bytte, er det enkelt å bytte leverandør. Det kan imidlertid være noen begrensninger knyttet opp mot nåværende leverandør dersom du har fastprisavtale, eller dersom du har forhåndsbetalt påslaget i en variabel avtale. Sjekk disse betingelsene før du går i gang med selve byttet.

Det er også et par opplysninger du bør finne frem:

  • Målerpunkt Id (dette finner du på strømregningen din)
  • Målerstand (bør leses av så nært opptil byttetidspunkt som mulig)
Har du dette klart foran deg, er byttet gjort i en fei. Fyll inn alle felter, og trykk bekreft. Strømselskapet ordner resten. Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskiftet, og omtrent tre uker senere vil byttet skje. Du vil nå motta strøm fra din nye strømleverandør.

Smart strømsparing: Kutt regningen med strømstyring