Kutt strømmen

Strømmen blir dyrere og dyrere. Blir strømregningen for høy, kan du krympe den med fyringsolje. Men ikke kjøp uten å ha prutet først.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ser man på de veiledende prisene for fyringsolje, er det ikke mange kronene du sparer ved å bruke fyringsolje i stedet for strøm.

De veiledende prisene per kWh ligger omtrent på samme nivå som de billigste landsdekkende strømleverandørene, altså rundt 60 øre pr KWh (inkludert nettleie). Mye tyder på at de veiledende prisene for fyringsolje har lite å gjøre med de virkelige prisene.

Se hva du sparer på å fyre med olje

Nesten en krone mindre

- For 2 -3 år siden var det ingen som spurte om pris, sier Jon Wolner, salgssjef ved ESSO regionssenter Oslo/Akershus og Østfold.

Men tidene har tydeligvis forandret seg, og forbrukerne er mer pågående. Det gir deg lavere priser. Wolner mener du kan få fyringsolje til drøye fire kroner literen, som er 90 øre under veiledende pris.

- Ringer man rundt i Østfold, hvor konkurransen er hardest, kan man få presset prisen ned til 4,30 pr liter. Samtidig er det klart det finnes en smertegrense, sier Jon Wolner.

Kunstig høyt

Informasjonssjef Per A. Owren i Shell bekrefter at det er store muligheter for rabatter, og mener du kan få 80 øre per liter i rabatt på veiledende pris.

Grunnen kan være at de veiledende prisene settes kunstig høyt.

- Man kan si at det er et spill i markedet mellom veiledende priser og rabatter, sier han. Rabatter er stas å få, og de øker derfor over tid. I det siste har rabattene blitt svært høye, sier Per A. Owren .

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prut!

Oljeselskapene Esso, Shell, Statoil og Hydro-Texaco dominerer markedet for fyringsolje. Alle har landsdekkende distribusjonsnett med god spredning over hele landet.

De opererer med veiledende priser, men felles for dem alle er at de stort sett overlater ansvaret for detaljene i salget til den lokale forhandlerens skjønn.

Og her er cluet for deg og din lommebok: Du er nødt til å prute.

Vårt råd er derfor: Fyr gjerne med olje i vinter - prisene er gjennomgående lavere enn for strøm. Men ta på deg basar-minen når du shopper, og gi deg ikke før du har fått nærmere en krone i rabatt.

Se hva du sparer på å fyre med olje