Kutt nettet, kjøp i butikken

Ikke sats på å gjøre julehandelen på nett hos elektrokjedene. Du sparer penger og får større utvalg i butikken på hjørnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Skuffelse

Det er faktisk mange penger å spare på å traske gatelangs, og kave i juletrengselen hos elektro-utsalgene. Og ikke bare det: Vår undersøkelse viser at nettbutikkene verken konkurrerer på pris eller vareutvalg med de fysiske utsalgene til Expert og Elkjøp.

Illustrasjon: Per Ervland Foto: Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Foto: Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Fra vår nærmeste butikk hos begge kjedene valgte vi oss ut et ti-talls julegaver. Dagen etter gikk vi på nett hos begge, i håp om å kunne gjøre de samme kjøpene, men billigere hvis vi gjorde jobben selv.

Bare 33 prosent treff

Hos Expert var bare tre av ni varer å få kjøpt hos Experts datterselskap, nettbutikken Best Buy. For én av disse var nettprisen og butikkprisen helt lik, slik at gevinsten for kunden av å betjene seg selv er null. Ser man bort fra tidskostnader, blir det til og med dyrere å handle på nett, ettersom fraktkostnadene øker utgiften for hver vare med en hundrelapp – men denne gangen er dårlig gevinst faktisk det minste problemet ved netthandelen.

Det største problemet for en juleshopper var at over seksti prosent av varene i vår test overhodet ikke var å finne i nettbutikken, enten fordi de slett ikke føres av den, eller fordi de ikke var på lager.

Trykk her og se Experts varer og priser.

Regn ikke med å få kjøpt iPoden på nett - i hvert fall ikke billig!
Regn ikke med å få kjøpt iPoden på nett - i hvert fall ikke billig! Vis mer


- Best Buy er ikke Experts nettbutikk, men har eget navn og administrasjon, understreker markeds- og kommunikasjonssjef Trond Bentestuen, og forteller at nettbutikken eies med 68 prosent av Expert-kjeden.

- At priser varierer mellom nett og butikk vet vi. Priser varierer. Noen ganger er butikk billigst, andre ganger nett. Butikk og nett konkurrerer i forskjellige markeder, sier han.

- Best Buy kjøper varer fra vårt lager i Skien, men kjøper også direkte fra leverandør, og har selv et lite lager i Bø. Best Buys store fordel i forhold til mange andre nettaktører er at de har hele Experts sortiment tilgjengelig via hovedlageret vårt i Skien, sier han.

DS: Men flere av Experts varer er slett ikke å få kjøpt hos Best Buy?

- I så fall har de bestemt seg for ikke å selge dem. Det har de lov til, forklarer Bentestuen.

60 prosent hos Elkjøp

Hos Elkjøps nettbutikk gikk det litt bedre, men slett ikke så bra at vi kan råde folk til å gjøre unna julehandelen på nett.

Av de ti varene vi valgte oss ut i den fysiske butikken, var bare seks mulige å få kjøpt i nettbutikken. Bare to av ti varer hadde lavere priser på nett enn i butikk, og på én av disse var prisforskjellen kun på 100 kroner - en innsparing som lett blir spist opp av fraktkostnadene, uansett.

Trykk her og se Elkjøps varer og priser.

Ole Johan Lindøe i Elkjøp er overrasket
Ole Johan Lindøe i Elkjøp er overrasket Vis mer


Overrasket

Direktør Ole Johan Lindøe hos Elkjøp er overrasket over de magre innsparingene våre i nettbutikken.

- I utgangspunktet skal det lønne seg å gjøre jobben selv hos oss. Når kundens gevinst her blir såpass lav, kan det skyldes at dere har valgt et uheldig utvalg for nettbutikkens vedkommende, sier han.

At vi slett ikke fikk kjøpt fire av ti varer, forklarer han med tiden på året.

- Vi har ikke alt lagerført på nett den siste handleuken før jul. Erfaringsmessig er denne uken årets travleste for nettbutikken, sier han.


DS: Men hvorfor skal kundene handle på nett når de verken finner varene de skal ha, eller sparer penger på dem?

- Tilgjengelighet 24 timer i døgnet, samt at du slipper regn og trengsel når du handler hjemme i din egen stue er også et godt argument for Netthandel, sier Lindøe.

Mer om netthandel: