Kutt melk mot ørebetennelse

Kutt melk mot ørebetennelse

Mange barn får sjeldnere mellomørebetennelse hvis de kutter kumelk og søtmelksprodukter, som hos mange kan gi økt slimdannelse og hevelser i slimhinnene i luftveiene. Ved en akutt infeksjon bør barna unngå melk.

Av dr Bernt Rognlien

Akutt mellomørebetennelse rammer små barn og kommer ofte etter en forkjølelse. De får rask feberstigning, skriker på grunn av smertene, og tar seg til det vonde øret. De er vanskelige å roe ned og dreier ofte hodet fra side til side. Plutselig kan skrikingen opphøre, undersøker du øret ser du ofte at det renner verk ut fra øregangen som tegn på at trommehinden er sprukket. Når trommehinden sprekker letter trykker, og barnet blir nesten umiddelbart smertefri.

Behandling

Generelle råd

Barn bør ammes lengst mulig, det gir en god beskyttelse mot infeksjoner og mindre ørebetennelser de første årene.
Mange av barna får sjeldnere mellomørebetennelse hvis de kutter kumelk og søtmelksprodukter, som hos mange kan gi økt slimdannelse og hevelser i slimhinnene i luftveiene. Ve d en akutt infeksjon bør de unngå melk.
Ørebarna blir verre hvis mor eller far røyker.
Flere av de litt eldre barna kan allerede ha utviklet en allergi som bidrar til tett nese og gjør at plagene vedvarer. Allergiutredning og behandling er da nødvendig.
Ved væske i mellomøret er det undertrykk, dette kan utlignes ved å presse luft inn i mellomøret ved å holde for nesen og blåse mot lukket munn. Det må gjøres flere ganger daglig for å utligne undertrykket og kan bidra til å åpne passasjen mellom svelget og mellomøret. Små barn kan gjør dette ved at du lar barnet blåse opp en ballong gjentatte ganger.

Temperert olje og saltvann

Akutt mellomørebetennelse skal behandles med saltvanns nesedråper eller nesespray og Paracetamol som smertedempende og febersenkende. Det skal med få unntak ikke gis antibiotika. Til spedbarn kan morsmelk brukes som nesedråper.
La barnet ligge med hodet høyt eller ta barnet opp - det letter trykket i øret og smerten reduseres. La barnet drikke vann, når barnet svelger åpner kanalen mellom mellomøret og svelget seg og trykket kan lette.
Å dempe smerten ved ørebetennelse er ikke alltid lett, i tillegg til Paracetamol kan temperert olje i øret ha smertedempende effekt. Du tar vann fra springen blander varmt og kaldt så det holder nøyaktig 37 grader. Har vann i en bolle og legger ren matolje for eksempel jornøttolje eller solsikkeolje opp i en liten skål som du lager av et lag aluminiumsfolie. Oljen flyter på vannet i aluminiumsfolien og vil etter noen minutter også være 37 grader. Deretter tar du bomull som du dypper i den tempererte matoljen, legger barnets hode med det vonde øret opp i fanget ditt, og drypper oljen inn i øregangen så den fyller øregangen og setter bomullen forsiktig i ytterst så oljen ikke renner ut med en gang. Dette har etter kort stund ofte en god smertedempende effekt. Det er en helt ufarlig behandling som kan gjentas, men må ikke brukes etter at trommehinnen har sprukket. Pass på at matoljen ikke er gammel og harsk.

Vitaminer og urter

Barna bør få solhatt som immunstimulerende, 20 dråper 2 ganger daglig (se forkjølelse), litt C-vitamin (en knust 200 mg tyggetablett) fra 1 års alder og tran i tillegg. Dette hjelper de raskere over en akutt infeksjon.

Alternative behandlingsformer

På Balder-klinikken behandles de fleste av ørebarna både med akutt og kronisk betennelse med homeopatiske medisiner med god respons.
Akupunktur har også god effekt på ørebarna, men akupunktøren bør ha en spesialutdannelse i akupunktur på barn hvor de lærer å beherske metoder som gjør at akupunktur på barn gir lite smerter.

Symptomer

Kronisk mellomørebetennelse eller væske i mellomøret er vanlig hos små barn men forekommer også hos litt større barn og en sjelden gang hos voksne. Det viktigste symptomet er nedsatt hørsel fordi væske og undertrykk i mellomøret gjør at trommehinnen ikke får svinge fritt. Det eneste du merker kan være at barnet ikke svarer når du snakker til det, at det alltid setter seg nærme TV eller radio, eller hele tiden må skrur opp lyden på grunn av dårlig hørsel. Langvarig kronisk betennelse kan på grunn av dårlig hørsel forsinke språkutviklingen. Litt større barn kan klage over dott eller vakuum i øret og noen hører bobling.

Årsak

Akutt mellomørebetennelse er så vanlig at over 50% av barna har hatt det en eller flere ganger før 3 års alder. Det kommer ofte etter en forkjølelse som gjør at slimhinnene i nesesvelg hovner opp, da tettes forbindelsen mellom svelget og mellomøret. Mellomøret blir et lukket rom, som ikke får avløp for sekret, og det blir lett infeksjon med bakterier som allerede finnes i slimhinnene. Trykket i mellomøret øker og det oppstår kraftige smerter.
Kronisk mellomørebetennelse med væske i øret kommer ofte etter at barnet har hatt flere akutte mellomørebetennelser, som det ikke har blitt ordentlig bra av. Hele mellomøret kan være fylt av væske og seigt slim og gi stort hørselstap. Vedvarer undertrykket og væsken i mellomøret i mange måneder kan det oppstå varige hørselskader. Mange av barna har fått alt for mange antibiotikakurer for akutte ørebetennelser. De har ikke fått gjennomgått infeksjonen på egen hånd og trent immunapparatet skikkelig. Derfor får de mye lettere nye infeksjoner som de går med lenge uten å bli bra, dette disponerer for væske i mellomøret.

Når oppsøke lege

Ved akutt ørebetennelse vil de fleste foreldre tilkalle lege fordi barnet har store smerter. Mange vil forlange at barnet som har vondt får medisiner som virker. De fleste akutte mellomørebetennelser skal ikke behandles med antibiotika, men kun med saltvanns-nesedråper og Paracetamol som smertedempende og febersenkende. Legevaktslegen kjenner ofte ikke barnet og gir antibiotika for sikkerhetens skyld, eller for å tilfredsstille fortvilte foreldre. Dette er feilbehandling som reduserer barnets immunsvar mot infeksjonen, i tillegg til at antibiotika i seg selv ofte har immunhemmende effekt.
Etter at barnet har gjennomgått en akutt ørebetennelse bør du kontakte lege for å få kontrollert at det ikke er væske i mellomøret og at trommehinnen er grodd dersom den sprakk under infeksjonen. Barn som har væske i mellomøret bør følges opp hos lege fordi det kan gi varige hørselskader hvis det går for lang tid. Går ikke væsken bort kan det bli aktuelt enten å fjerne polypper eller legge inn dren i mellomøret.
Redigert av Silje Stavik