Kutt gevinstbeskatningen helt: Botid & eiertid

Gevinst ved salg av egen fast bolig blir skattefri dersom du har eid boligen i minst ett år før salget finner sted og du selv har bebodd boligen i minst ett av de siste to år før salget.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Merk at det er "eiertid" som teller. Om du har bodd i boligen som leietager hjelper lite.

Har du oppfylt kravene til bo og eietid, vil du altså slippe å måtte betale skatt av gevinsten - men husk også at du da ikke vil kunne kreve fradrag for et eventuelt tap.

Står du i en situasjon der du vil få mindre for boligen nå enn da du kjøpte den, bør du altså vurdere å leie ut boligen en periode slik at kravene til botid ikke er oppfylt. Gjør du dette, vil du kunne kreve 28% fradag på tapet.

Om eiertid

Eiertiden startes fra det tidligste av disse tidspunktene:

  • Eiertiden begynner å løpe fra den datoen boligen ble kjøpt.

  • Du anses også som eier fra den datoen du har overtatt den faktiske rådigheten av eiendommen.

  • Selvbygger? I så fall regnes datoen fra den dagen du tok boligen i bruk, eller fra den dag ferdigattesten viser at den er oppført.
Dersom den ene ektefellen eide boligen før ekteskapet ble inngått, vil også den andre ektefellen få godskrevet denne perioden som sin eiertid.

Om botid

Botiden regnes fra den dagen du flytter inn i boligen og fram til realisasjonstidspunktet eller utflyttingsdagen - dersom denne kommer før selve realisasjonen.

Dersom en av ektefellene brukte boligen før ekteskapet ble inngått, regnes også dette som botid for den andre ektefellen.

Du kan få godskrevet botid

Dersom du ikke har oppfylt kravene til botid, kan du likevel få godskrevet botid slik at du unngår gevinstbeskatning.

Dette er tilfellet dersom du har brukt boligen som fast bolig, men må flytte fra den. Det gjelder også dersom du kan sannsynliggjøre at du har planlagt å bruke boligen som fast bolig, men er forhindret fra å tilflytte den.

Vilkåret er at du ikke visste om denne brukshindringen da boligen ble kjøpt.

Eksempler:

  • Arbeidsgiver har beordret deg til å jobbe andre steder i landet eller i utlandet.
  • Helsemessige grunner gjør at boligen ikke kan brukes eller må fraflyttes.
Faller du i en av disse kategoriene, anbefaler vi at du kontakter Skatteetaten for å få vite de eksakte kravene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer