Kutt bilforsikringen

Har du en småfet bil, er ung og bor i byen? Da betaler du fort blodpenger i bilforsikring. Finner du et billigere selskap nektes du imidlertid å bytte selskap før hovedforfall. Men den hindringen kan du enkelt vri deg unna.

Det er utrolig surt å betale på en rådyr forsikring, når du vet at du kunne ha spart titusenvis av kroner bare ved å bytte selskap.

Dette vet selvfølgelig forsikringsbransjen, og de har derfor gjort sitt for at du skal sitte i garnet.

Bindingstid

På din nåværende forsikringsavtale finner du vanligvis side opp og side ned med liten skrift. Der står det gjerne: "Forsikringsavtalen er bindende i avtalt forsikringstid, normalt ett år."

Du kan likevel si opp forsikringen i enkelte tilfeller. Dette vil for eksempel være når:

  • Forsikringsbehovet faller bort, eller

  • det foreligger andre særlige grunner.
Blir bilen din stjålet, eller solgt, kan du altså si opp forsikringsavtalen og få refundert forsikringspremien for den perioden du har forhåndsbetalt, men ikke kommer til å benytte.

For deg som ikke vil selge bilen er det likevel en mulighet.

Lever inn skiltene

  • Trinn 1. Skru av nummerskiltene og lever dem til Biltilsynet. Pass på at du får med deg en kvittering, og ta den med til forsikringsselskapet. Når du ikke lenger har skilt på bilen, kan du nemlig si opp din gjeldende forsikringsavtale umiddelbart.
  • Trinn 2. Undersøk med Biltilsynet om forsikringen er oppsagt i autosys-systemet. Du får nemlig ikke tegnet ny forsikring før den gamle er oppsagt.

  • Trinn 3. Tegn ny forsikring hos det billigste forsikringsselskapet.
  • Trinn 4. Når den nye forsikringen er i boks er det bare å hente skiltene dine på Biltilsynet. Så lenge du henter skiltene innen 6 måneder koster det ingen ting å levere skiltene og hente dem igjen på Biltilsynet.

Premie tilbakebetales

I tillegg til å kutte forsikringspremien, har du også krav på å få utbetalt restbeløpet av premien du allerede har betalt til ditt forrige selskap.

Når du betaler forsikringspremien betaler du nemlig for ett år av gangen, og sier du opp forsikringen etter et halvt år har du krav på å få tilbakebetalt den delen av premien som du ikke har "benyttet".

Ingen feller?

Å gjøre dette er naturlig nok å benytte seg av et smutthull i loven, men det er fullstendig lovlig og du risikerer ingen straff.

Enkelte vil likevel hevde at dette er å tøye strikken vel langt.

På den annen side er heller ikke forsikringsbransjen flinke nok til å opplyse om hvor lenge du er bundet til selskapene. Leser du vår tidligere artikkel om innboforsikring, ser du at selskapene bevisst unnlater å opplyse om bindingstiden på ett år.

Sett i den sammenheng kan en si at selskapene får tilbake med samme mynt.

Men hva mener du? Er dette en sleip måte å komme seg ut av selskapenes klør, eller får selskapene som fortjent?

Si din mening i diskusjonsgruppen nedenfor.