Kuropphold koster og smaker

Du kan finne helsefarmer og SPA-hoteller over hele Europa. DinSide gir deg en rask guide til stressreduserende fritidsreiser.

Det finnes uttallige kur- og terapihoteller rundt om i Europa. Spesielt i kuroppholdenes hjemland i indre og østlige deler av Europa, er det mengder av tilbud. Også nærmere våre kyster finnes velrenommerte steder for avslapping og velvære. Men opphold på helsefarmer eller SPA er vel forferdelig dyrt, tenker du kanskje. Ja, det kan fort bli dyrt, men kanskje ikke så forferdelig som du tror likevel.

Vann, gjørme og vegetarkost

Kuropphold kan også nytes av menn... Her fra Sverige Vis mer

Vanlige gjengangere i kuroppholdsverdenen er bruken av vann. Du kan tydelig kurere det meste ved bruk av vann - enten det er ferskt, mineralvann eller sjøvann. I tillegg satser mange på et asketisk kosthold, forskjellige innpakninger i gjørme og urter, og selvfølgelig et uttall varianter av trening og skjønnhetsbehandling. De aller fleste steder kan du kjøpe pakker der du får en viss mengde av gitte behandlings- og pleietyper, i tillegg til fri bruk av treningsfasiliteter, badstuer, bad og bassenger.

Eldresenter?

Mange er kanskje redde for at et kuropphold vil føles som en tur på eldresenteret. Men der er det nok store forskjeller fra sted til sted. Hoteller som satser spesielt på å behandle diverse lidelser, vil ofte ha en overvekt av eldre mennesker. De stedene som satser mer på aktiviteter og treningsformer, vil nok ha flere yngre deltakere.

Vest og øst

I land som Østerrike, Sveits og Ungarn har kurbad århundregamle røtter. Her finnes til og med steder som har fått navn etter sine bad (Karlsbad, Marienbad etc.) Dette er gjerne steder med rike forekomster av naturlige kilder og mineralvann. I Skandinavia er utvalget mer begrenset, men det finnes enkelte hoteller som satser sterkt på dette markedet. Mest kjent er kanskje det svenske Selma Lagerlöf Hotel i Sunne.

Minst og mest

SPA til lavpris i Finland Vis mer

Man går gjerne ut fra at prisene i det gamle øst vil være langt lavere enn i vest. Og forskjellene er der, men det er ikke spesielt utpregede ujevnheter. Kvaliteten på hotellet og kurtilbudet er nok mer avgjørende for prisen enn beliggenheten.

Det billigste døgnoppholdet på vår liste finner du faktisk på Haikko Manor Spa, fem mil utenfor Helsinki. Her koster det kun 457 kroner for ett døgn med halvpensjon. Da har du tilgang til fitness-senter, basseng og badstu, i tillegg til at du kan kjøpe deg behandlinger og kurer som koster fra 64 til 686 kroner per gang.

Dyrest i vår oversikt er kjendissenteret Spa'Deus i Toscana, Italia. Her må du ut med hele 2195 kroner for en natt med fullpensjon i dobbeltrom. Men så får du også delta i et døgns full behandling som starter med innveiing, stretching og diverse trim og terapi, før kvelden avsluttes med steambad, og tyrkiske bad. Innimellom proppes du med vegetarkost og får litt massasje.

Mellom disse ytterpunktene kan du finne diverse kur og terapiopphold som kan gi deg alt fra drikketerapi til høypakninger. Les mer om dette 2683 TARGET="_top">her.