Kur mot åreknutene

Mange norske kvinner holder seg unna badestrand og skjørt om sommeren på grunn av åreknutene som kommer med alderen. Men det finnes behandling.

Åreknuter er et problem som gjerne kommer med alderen. Men det er ingen grunn til å gi tapt for de ubehagelige knutene uten litt kamp.

Slitne ventiler
Belastninger på kroppen har lett for å sette seg i bena. Blodårene som skal frakte blodet i motsatt retning av tyngdekraften kan bli slitne og liker ikke store belastninger som ved graviditet eller mye stillestående arbeid.

Åreknutene dannes når ventiler i venene bryter sammen. De kommer som oftest til syne på leggen eller på innsiden av lårene. Som regel er de blå, krokete årene først og fremst et kosmetisk problem, men smerter og tretthet kan også komme sammen med åreknutene.

Trykk og operasjon
En vanlig behandling av åreknuter består i å gi bena et ekstra trykk med en stram strømpe og sørge for å holde bena høyt med jevne mellomrom.

Operasjon av knutene er også et alternativ for mange. Ved strippingoperasjon fjernes alle åreknuter gjennom ganske små snitt. Ofte trekkes de store overflødige venene ut fra lysken til litt over ankelen.

Etter operasjonen legges et elastisk bind rundt benet i noen dager. Etter at stingene er fjernet legges bindet på igjen i ytterligere noen uker. Resultatene fra denne typen behandling er ofte ganske gode.

Krem mot knutene
I tillegg til trykk og operasjoner finnes det også kremer på markedet som kan være til hjelp mot åreknutene.

Blant annet har et svensk studie av 50 kvinner mellom 34 og 66 år vist at et mineralkompleks ved navn Alun kan ha en god effekt. Kremen trekker huden sammen og kan hjelpe på problemer som kramper og tretthet, som opptrer sammen med åreknutene. I Norge selges Alun i en krem ved navnet Revena.

- Revena er et produkt som er rettet spesielt mot kvinner fra en alder på 35 år og oppover. Over 30 prosent av alle norske kvinner har problemer med åreknuter eller hovne og trette ben. Problemene øker med alderen og er selvfølgelig ikke bare forbeholdt kvinnene. Også mange menn opplever disse problemene når de kommer litt opp i årene, forteller daglig leder Kjell Svendsen i firmaet Heigar Norge AS som selger Revena i Norge.

Mozon 22.06.2004