Kupp for tøffinger på bilauksjon

Ingen tvil - du får bruktbil på auksjon til en brøkdel av hva du ellers må ut med - og rettighetene dine er omtrent like gode, skal vi tro ekspertene.

Kupp for tøffinger på bilauksjon

  1. Dette sier loven om auksjonssalg


Tirsdag 18. januar dukket vi opp i lokalene til Økern bilauksjon for å ta fenomenet i nærmere øyensyn. Etter å ha sittet oss gjennom 30 biler, konkluderer vi: Ja, det er billige biler å få kjøpt der. Dessuten: Er du av den litt tøffe forbrukertypen, som ikke går av veien for en tvist eller to, er rettighetene dine omtrent like gode som hos enhver bruktbilforhandler.

Kupp for tøffinger på bilauksjon


Showet starter

Omtrent halvparten av de første tredve bilene lagt ut på auksjon ble ikke solgt den dagen - enten fordi minsteprisen som var forutsatt fra eieren ikke ble oppnådd, eller simpelthen fordi auksjonarius selv syntes det ble i billigste laget - ikke vet vi - underholdende var det, i alle fall, og en fin fritidsaktivitet for alle som likevel har tenkt å snuse i bilmarkedet.

Ganske nøyaktig klokken 18 begynte auksjonarius sin introduksjon, med en kjapp gjennomgang av auksjonsvilkårene og kjørereglene for auksjonen (en finger=100 kroner opp, fem fingre 500 kroner, knyttneve - en tusenlapp). Deretter ble det hyttet med never, vinket diskret med håndflater, konferert med partnere i flerfoldige timer, til hver av de 51 bilene på listen var blitt veiet av et marked på det meste på omtrent 100 personer.

Kupp for tøffinger på bilauksjon


Kresen forsamling

Noen auksjonskupp tirsdag
 KilometerstandSolgt for*Salgspris hos FINN**
Opel Omega 2,5 V6 GL 4-dørs, 1995140 00043000,-80.000,-
Mazda 626 2,5 V6 5-dørs kombi, 1993166 00040000,-65.000,-
Volkswagen Golf 1,6 CL 5-dørs kombi, 1991169 00013000,-30.000,-
Renault Laguna 2,0 RT 5-dørs kombi, 1994143 00028000,-65.000,-
Salgene observert av DinSide Økonomi tirsdag 18.januar. *I prisen er ikke inkludert salær 10 % av kjøpesummen min. kr. 2200,- max. kr. 5900,- **Omtrent tilsvarende objekt ved avansert søk hos FINN.no

Ettersom dette var vårt andre besøk på kort tid hos Økern, dro vi kjensel på en rekke av byderne - gjerne på både en og flere biler. Vi anser det derfor som vært sannsynlig at en god del av de tilstedeværende selv er bruktbilforhandlere ute etter en god handel. Skulle du havne i budrunde med noen av disse, kan du trolig gjøre et godt kjøp. De gir seg tidlig.


Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det trygt?

Vel og bra at auksjonssalg kan være billig - men hvor trygt er det? For å belyse dette, har vi bedt professor Viggo Hagstrøm ved juridisk fakultet i Oslo ta en titt på auksjonsvilkårene til Økern Bilauksjon, som også ligger ute på deres hjemmeside.

Kupp for tøffinger på bilauksjon


- I utgangspunktet er dette ikke så galt. Dog har firmaet ikke fått med seg at vi i 2002 fikk en ny egen forbrukerkjøpslov!, sier denne autoriteten i forbrukerrett, og viser til følgende uoverenstemmelser mellom den nye loven og Økerns auksjonsvilkår, som er skrevet i januar 2000:

- Vilkårenes punkt 1 om risikoovergang ved hammerslag, er ulovlig. Punkt 10 gir i realiteten hevningsrett ved to dagers betalingsforsinkelse; Dette er neppe holdbart. Dessuten er punkt 12, som gir bilauksjonen enebestemmelsesrett over reparasjoner, også ulovlig, mener Hagstrøm.

- Jeg så akkurat på vilkårene til våre konkurrenter, og ser at de har forholdsvis like vilkår som oss, sier daglig leder ved Økern bilauksjon Tom Østerby. - Dette overrasker meg litt, men vi skal selvfølgelig la vår advokat se på dette omgående, slik at vi får ryddet opp i det, avslutter han.

Kupp for tøffinger på bilauksjon


Loven går foran

De som etter dette kanskje fikk kalde føtter for auksjonskjøp kan beroliges med at den nye forbrukerkjøpsloven gjelder uansett hva som står i foreldede auksjonsvilkår. Og da står det ikke så dårlig til med rettighetene ved auksjonssalg, likevel.

- Forbrukerrettighetene ved auksjonssalg er ikke veldig mye dårligere enn ved kjøp fra annen profesjonell bruktbilselger, sier advokat Marius Sandvig hos advokatfirmaet Rieber-Mohn.

- Der auksjonsvilkårene innebærer en skjerping av kjøperens plikter i forhold til loven, må kjøperen sørge for at spørsmålet løses i henhold til loven og ikke auksjonsvilkårene. Dette gjelder for eksempel om det er mangel og auksjonsfirmaet krever at kjøpet skal annulleres. Her behøver ikke kjøperen bare å finne seg i å få pengene tilbake, han kan foreta dekningskjøp og kreve erstatning av auksjonsfirmaet for mellomlegget han må betale, sier advokaten.

Kupp for tøffinger på bilauksjon


På spørsmål om folk bør frarådes å kjøpe bil på auksjon mener han: - Nei, men man har større sikkerhet om man kjøper bruktbil fra merkeforhandleren enn på auksjon. Prisen er jo også deretter.

- Salg fra profesjonell til forbruker reguleres av forbrukerkjøpsloven, enten bilen selges gjennom auksjonsfirma, eller fra bruktbilselger. Ved bruktbilauksjon gjelder ”som den er” klausulen, men andre selgere vil jo også vanligvis ta et slikt forbehold, sier advokaten.

Kupp for tøffinger på bilauksjon

  1. Dette sier loven om auksjonssalg


Les mer om advokatens vurderinger av forbrukerrettighetene ved auksjonssalg her