<b>Tips for å unngå mye søl når egget sprekker i vannet:</b> Ha i litt salt eller eddik i vannet, som gjør at hviten stivner fortere dersom det skulle komme en sprekk.  Foto: Colourbox.com
Tips for å unngå mye søl når egget sprekker i vannet: Ha i litt salt eller eddik i vannet, som gjør at hviten stivner fortere dersom det skulle komme en sprekk. Foto: Colourbox.comVis mer

Kunsten å koke et egg

Det er en vitenskap å koke egg.

Egg har en spesiell plass i nordmenns kosthold, og særlig i disse dager hvor det går med rundt 23 millioner egg, ifølge Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

De fleste har en viss idé om hvordan man steker og koker et egg. Men vet du hvor lang koketid du trenger for å få egget akkurat nøyaktig slik du ønsker det?

Man kan faktisk gjøre det til en vitenskap å koke egg. Det har i alle fall forskere ved Kjemisk institutt ved Universitet i Oslo gjort. Her har ekspertene kommet fram til en formel, som garanterer et egg som blir kokt perfekt.

Det er fire ting du må vite om egget før du kan bruke formelen: Eggets omkrets, om egget skal være hardkokt eller bløtkokt, om egget tas rett ut fra kjøleskapet eller om det kommer fra benken, og til slutt må du vite hvilken høyde du befinner deg på.

Har du all denne informasjonen kan du bruke egg-koketid-kalkulatoren, som er utviklet ved Kjemisk institutt.

Les også: Bedre enn sitt rykte


Bløtkokt 3 til seks minutter

De fleste er enige om at koketiden til et bløtkokt egg er tre til seks minutter, og åtte til ti minutter for et hardkokt egg. Vil du ha halvbløt plomme bør egges kokes i seks til åtte minutter. Dette er en grei regel for de fleste, men det kan altså gjøres enda bedre, ved å vite litt mer om de parametrene som er nevnt over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har også noe å si om du putter egget i kaldt vann, eller direkte i kokende vann. Formelen fungerer bare hvis du putter egget rett i kokende vann. Når koketiden er over bør egget avkjøles med en gang, for å stoppe videre koagulering, altså at det stivner.

Mengden med vann i kjelen har ikke noe å si, forutsatt at det er såpass mye vann i kjelen at temperaturen ikke synker når egget legges i vannet.

Les også: Egg går i kategorien: Verdens sunneste mat

Unngå sprekker

Det er noe ordentlig herk når egget får sprekker i seg i kokende vann. Men dette kan du unngå. Ikke slipp egget rett opp i kokende vann.

- Det er en luftlomme i den butte enden av egget og denne luften må få tid til å forsvinne ut gjennom porene i eggeskallet. Slipper du egget i kokende vann utvider hviten og plommen seg fortere enn luften kan flykte, ifølge Kjemisk institutt.

Deres råd er å lage et lite hull i egget før det legges i kjelen. Eller dypp eggets butte ende i lunkent vann før det legges i kokende vann. Da presses luften ut i to omganger, som gjør det mindre sannsynlig at egget sprekker.

Ha gjerne i litt salt eller eddik i vannet, som gjør at hviten stivner fortere dersom det skulle komme en sprekk.

Les også: Spis egg til frokost, og gå ned i vekt

Egg i påsken

Spiser du egg i påsken (her handler det ikke om påskeegg, men hvite frokostegg!)? (Avsluttet)
Ja, noen ganger.(54%) 538
Ja, hver dag. (34%) 338
Jeg spiser egg, men sjelden i påsken. (8%) 83
Nei, jeg liker ikke egg. (3%) 27
Jeg tåler ikke egg. (1%) 8
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Forstå hvordan egget er bygget opp

Og for de ekstra kjemiinteresserte: For at du skal skjønne hvordan du skal lage det perfekte egget, må du forstå hvordan egget er bygd opp.

- Eggehviten utgjør den største delen av eggets vekt, omtrent to tredeler. Eggehviten endrer karakter over tid. Hviten til et friskt egg er tåkete fordi den inneholder karbondioksid. Denne forsvinner etter hvert ut og hviten blir med det klarere men også mer tyntflytende. Dette er viktig for hvordan du koker egget, for mens friske eggehviter koagulerer i temperaturområdet 62 til 65 grader så vil eldre egg koagulere ved lavere temperatur. Så det tar litt mer tid å koke et ferskt egg, står det på nettsidene til kjemi.uio.no.

Også sunt med påskeegg av sjokolade! Les mer her

Plommen utgjør en tredel av eggets vekt, og inneholder alt fettet i egget, rundt halvparten av proteinene, i tillegg til vitamin A, D og E. Plommen stivner ved høyere temperatur enn hviten, gjerne 65 til 70 grader. Og det er her problemet oppstår:

- Den ytre hviten koagulerer ved lavere temperatur enn den indre plommen. For at gulen skal være ved 70 grader må hviten være enda varmere og det har konsekvenser for smak og konsistens.

Løsningen finnes altså i denne formelen:

Slik ser den matematiske formelen ut. Da er kanskje egg-koketid-kalkulatoren greiere å forholde seg til? Foto: Kjemisk institutt, UiO
Slik ser den matematiske formelen ut. Da er kanskje egg-koketid-kalkulatoren greiere å forholde seg til? Foto: Kjemisk institutt, UiO Vis mer


La oss ikke gå nærmere inn på denne formelen (!), men heller bruke kalkulatoren som ekspertene har laget, for å finne ut hvordan du får deg et passe kokt egg - enten det er på Galdhøpiggen eller ved sjøen.