Kunst

Kunst kan være en god investering, men det er risikabelt.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Som med aksjer er det med kunst snakk om muligheter for stor avkastning, men også stor risiko.

Teften

Noen kunstere opplever liten eller ingen stigning på sine arbeider.

Andre blir svært anerkjente og oppnår raskt høye priser. Din og gallerienes teft er ofte avgjørende.

- Bilder av Jens Johannesen som jeg solgte for 7.000 kroner 20 år tilbake, selges i dag for to millioner kroner. Men av det som skapes i samtiden, overlever kun fem prosent, sier Haaken A. Christensen, Galleri Haakens berømte eier.

Unge/etablerte

- Kjøper du kunst av unge kunstnere til overkommelige priser, risikerer du at kunsteren aldri blir anerkjent nok til at kunsten stiger i verdi, sier Kim Brandstrup, eier av Brandstrup-galleriene.

Brandstrup sier likevel at du kan oppleve en formidabel verdistigning om kunstneren har suksess. Men kunst av etablerte kunstere er sikrere å kjøpe.

- Da kan du regne med en fin verdistigning, særlig fordi disse kunstnerne selges på auksjoner til høye priser, sier Brandstrup.

Siden prisen du betalte i utgangspunktet ofte er høy, kan gevinsten bli lavere enn for nyere kunst

Typer av kunst

Grafikk er ikke altfor dyrt. De fleste av oss har råd til å kjøpe grafikk. Likevel er det ikke sikkert det gir noen økonomisk gevinst.

- Du tjener penger sjelden penger på å kjøpe grafikk av halvkjente kunstere. Disse kjøper du for å nyte bildene. Grafikk av kjente kunstnere som Widerberg og Nerdrum omsettes til høyere priser, og kan anbefales å kjøpe. Prisene for disse er dog høye, sier Brandstrup.

Maleri er dyrere å kjøpe enn grafikk, men har tradisjonelt steget mer i pris.

- Maleriet er blitt dømt nord og ned i 50 år, men er fortsatt det som står seg best i kunstmarkedet. Du kan være ganske sikker på at det stiger i verdi, sier Brandstrup.

Norge har hittil ikke hatt noe marked for kjøp og salg av fotografi. Ekspertene mener det vil endre seg. Det kan derfor være smart å kjøpe bilder av kjente norske fotografer.

Norsk/utenlandsk

De fleste føler seg usikre på å kjøpe utenlandsk kunst, særlig dersom det er snakk om ukjente kunstnere.

Du bør konferere med eksperter dersom du vil gjøre det. Sjansen for gevinst er absolutt til stede.

- Kjøper du utenlandsk kunst, har du et mye større marked når du eventuelt skal selge bildet. Derfor kan det lønne seg å handle utenlandsk. Norske kunstnere som Nerdrum og Widerberg oppnår også gode priser i utlandet nå, sier Kim Brandstrup.