Kun én vaksine i Norge

Kun Pandemrix her i landet. Men mange ønsker alternativer.

En dose av vaksinen inneholder 5 mikrogram Tiomersal, som igjen inneholder 2,5 mikrogram kvikksølv.- Det er forsvinnende lite. Foto: Colourbox.com
En dose av vaksinen inneholder 5 mikrogram Tiomersal, som igjen inneholder 2,5 mikrogram kvikksølv.- Det er forsvinnende lite. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i dag gikk helsemyndighetene ut og anbefalte alle om å ta svineinfluensavaksinen. Mye tyder på at en ny influensabølge er på vei.

Så langt regner man med at 110 000 personer er blitt smittet, og ti personer er bekreftet døde av influensaen i Norge.

Helsemyndighetene i Norge har én influensavaksine de kan tilby, Pandemrix. Folk har imidlertid blandede meninger om denne vaksinen, blant annet fordi den inneholder kvikksølvforbindelsen Tiomersal, og stoffet skvalen, som skal forsterke vaksinens virkning. Noen mener stoffet er direkte linket til gulfkrigsyndromet.

Legemiddelverket mottar mange henvendelser om alternative vaksiner til Pandemrix, og hvordan disse kan skaffes. Det har seg imidlertid slik at det ikke er andre vaksiner tilgjengelig i Norge, og det anbefales ikke å prøve å få tak i andre vaksiner.

Les også:
Svineinfluensa - Tannbørsten kan smitte
Er du i faresonen?
Slik blir du lettest smittet av svineinfluensa

Hva gjør du?

Skal du ta vaksinen? (Avsluttet)
Ja, selvfølgelig! Jeg har en ansvar både ovenfor meg selv og resten av befolkningen.(36%) 1039
Nei, jeg vil ikke! (34%) 980
Jeg har ikke bestemt meg ennå.(31%) 889
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Sårbare preparater

- Det frarådes på det sterkeste å få vaksine sendt via vanlig post fra andre land. Vaksiner er sårbare preparater som ødelegges ved feilaktig håndtering, selv over kort tid, står det på nettsidene til Statens legemiddelverk.

Det står også at de vil da miste sin beskyttende effekt, men kan gi bivirkninger.

Legemiddelverket understreker at Pandemrix er en trygg vaksine.

- Etter hvert som den tas i bruk i flere land bekrefter bivirkningsrapporter at Pandemrix ikke gir flere bivirkninger enn andre vaksiner.

Dette bekreftet også helsedirektøren på pressekonferansen tidligere i dag.

- Vi er trygge på at vi har valgt den beste vaksinen til Norge, sier han.

Les hele saken her: Du må ta vaksinen

Omstridt innhold

Men hva da med de omstridte stoffene i svineinfluensavaksinen?

En dose av vaksinen inneholder 5 mikrogram Tiomersal, som igjen inneholder 2,5 mikrogram kvikksølv.

- Det er forsvinnende lite. En 60 kilo tung kvinne i fruktbar alder får i seg minst 6 mikrogram kvikksølv i uken - gjennom kosten, sa forsker Christian Syvertsen i Legemiddelverket til Aftenposten.no forrige uke.

Syvertsen sier dette om skvalen:

- Vaksinen gir ikke mer skvalen enn man får i seg gjennom en spiseskje olivenolje, sier han og utdyper at skvalen i vaksine er gitt til over 40 millioner mennesker. Kliniske forsøk med tett oppfølging av over 50.000 mennesker har vist at det ikke utløser autoimmune sykdommer.

Ifølge Legemiddelverket finnes det tre ulike vaksiner som er godkjent mot influensa A (H1N1). Helsemyndighetene i de enkelte land bestemmer hvilken vaksine de skal bruke.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!