Kun 1 av 40 mestrer dette

Å være en god sjåfør og prate i mobilen samtidig.

«SUPERTASKERE» har en sjelden evne til å gjøre flere ting på en gang - og prestere like godt som hvis de kun gjorde én ting om gangen. Foto: colourbox.com
«SUPERTASKERE» har en sjelden evne til å gjøre flere ting på en gang - og prestere like godt som hvis de kun gjorde én ting om gangen. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prater du ofte i mobilen når du kjører? Det burde du sannsynligvis ikke gjøre hvis du ønsker å kjøre så trygt som mulig.

Kun 2,5 prosent av oss mestrer nemlig å operere munntøyet og bilen samtidig, og være en like god sjåfør – selv om vi bruker handsfree. Det betyr at hele 39 av 40 ikke klarer det.

Det viser en ny studie fra University of Utah som skal publiseres i Psychonomic Bulletin and Review. Hele studien finner du her.

Les også: Forkjølelse er som fyllekjøring

Sjeldne «supertaskere»

200 personer deltok i undersøkelsen. Forskerne vurderte deltakernes kjøreevner på motorveien (i simulator) – både med og uten mobiltelefon. Under handsfree-mobilsamtalen måtte deltakerne memorere ord og løse matteoppgaver.

Resultatene var som forventet. Prestasjonene ble dårligere når deltakerne måtte snakke og kjøre samtidig.

Noen få av deltakerne, 2,5 prosent, skilte seg imidlertid ut. Disse personene, kalt «supertaskere» av forskerne, har en sjelden evne til å gjøre to ting på en gang og prestere like godt.

Les også: Derfor bør du ikke høre på hiphop i bilen

Stem her!

Er du en like god sjåfør selv om du snakker i mobiltelefonen mens du kjører? (Avsluttet)
Nei, jeg merker at det påvirker kjøreevnen(36%) 889
Ja, det er jeg helt sikker på(29%) 703
Ja, jeg tror det(18%) 444
Nja.. Usikker(17%) 429
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Upåvirket av mobilprat

Deltakere - som ikke var «supertaskere» - brukte 20 prosent lengre tid på å hive seg på bremsene. Distansen til bilen foran økte dessuten med 30 prosent, siden de ikke klarte å følge med og holde farten til den simulerte trafikken.

Hukommelsen ble også svekket med 11 prosent, og evnen til å løse matteoppgaver falt med 3 prosent.

«Supertaskere» presterte imidlertid like bra i kombinasjonstesten – faktisk økte hukommelsesevnen deres med 3 prosent da de måtte snakke og kjøre samtidig.

Generelt presterte disse få individene det merkbart bedre enn de «normale» deltakerne, også når det bare ble gjort én ting om gangen.

Les også: Ikke spis dette mens du kjører bil

SIMULATOR: Forskerne David Strayerog Jason Watson tester ut simulatoren. Foto: Valoree Dowell, University of Utah
SIMULATOR: Forskerne David Strayerog Jason Watson tester ut simulatoren. Foto: Valoree Dowell, University of Utah Vis mer


- Skal egentlig ikke eksistere

Studien er viktig, ikke fordi den viser at folk kan kjøre bra mens de bruker mobilen - den bekrefter jo at det store flertallet faktisk ikke klarer det – men fordi den utfordrer rådende teorier om multitasking, ifølge forskerne.

- Ifølge kognitive teorier burde disse individene ikke eksistere, sier forsker Jason Watson i en pressemelding.

- Gitt det store antallet personer som regelmessig snakker i telefonen mens de kjører, hadde vi håpet på at prosentandelen «supertaskere» var større. Vi liker nok alle å tro at vi er et av unntakene som bekrefter regelen, men sannsynligheten for det er overveldende liten, ifølge Watson.

- Faktisk er oddsene for å være en «supertasker» omtrent like gode som sannsynligheten for å kaste en mynt og få fem kron på rad.