Kulda tar liv

Dødstallene stiger i takt med at temperaturene faller. Men det er ikke risikoen for å fryse i hjel som gjør at du bør investere i en varm vinterfrakk.

Når temperaturen faller under frysepunktet bør mange ta ekstra vare på seg selv. Risikoen for hjertesvikt stiger nemlig i takt med temperaturfallet.

Franske forskere har nå sett nærmere på hva som skjer med kroppen når vi utsettes for svært lave temperaturer. De mener risikoen for hjerteattakk stiger til det dobbelte for mennesker med høyt blodtrykk, når temperaturen faller til under fire minusgrader.

Gir høyere blodtrykk
Forskerne ved Universitetet i Dijon har undersøkt over 700 mennesker som ble innlagt med hjerteattakk over en periode på to år.

De mener den økte risikoen i kaldt vær kan forklares med at kulden gir høyere blodtrykk og mer stress på hjertet.

Men forskerne oppdaget også at svingninger i temperaturer var viktige. Risikoen så ut til å være aller størst de dagene temperaturen var mye lavere enn dagen før, skriver telegrambyrået Reuters i dag.

Tykkere blod
I tillegg til å forårsake høyere blodtrykk kan lave temperaturer også øke risikoen for blodpropp. Det er fordi kulden gjør blodet mindre smidig og mer tyktflytende.

Andre risikofaktorer som høyt kolesterol er også kjent for å skyte i taket i løpet av vintermånedene. Sammen med økt risiko for luftveissykdommer kan dette også være med på å forklare hvorfor vinteren er høysesong for hjertesvikt.

Advarer risikogruppen
Det er forhåpentligvis enda noen uker før vi kan se den blå delen av gradestokken her hjemme. Men så er det kanskje på tide å flytte til varmere strøk for en periode.

Yves Cottin og Marianne Zeller ved Universitetet i Dijon la nylig frem sine funn ved årsmøtet til European Society of Cardiology. Deres konklusjon er at mennesker i risikogruppen bør unngå å utsette seg for kulde og store temperatursvingninger når vinteren setter inn.

Mozon 31.08.2004