Kugalskap gir sædmangel

Et lovforbud skaper trøbbel for amerikanske par som vil produsere blonde og blåøyde skandinaviske babyer.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et forbud mot sæd fra alle europeiske land som er utsatt for kugalskap, betyr nemlig at amerikanske sædbanker er i ferd med å gå tomme.

Forbudet ble vedtatt av det amerikanske Food and Drug Administration (FDA) i 2005 og blokkerte dermed donorer fra Danmark og England. Og mens noen sædbanker har hatt nok frosne lagre til å tilfredsstille amerikanerne, er de nå i ferd med å gå tomme, ifølge nettstedet LiveScience.

- Vi har fortsatt litt igjen, men ikke mye, sier Claus Rodgaard, direktør ved Croyos International som er en danskbasert sædbank med kontor i New York.

Kugalskap skaper også problemer for enkelte blodgivere. Les mer her:

- Latterlig forbud
Ifølge forskere kan ikke forbudet forsvares.

- I Storbritannia er det enighet om at det er et latterlig lovforbud. Det er ingen bevis for at kugalskap kan overføres via menneskesæd, sier Dr. Allan Pacey, androlog ved University of Sheffield og sekretær ved British Fertility Society.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Ifølge Pacey kan bekymrede leger alltids screene potensielle donorer for å se om de er utsatt for kugalskap. Et totalforbud er derimot unødvendig, mener han.

Les også: Ti medisinske mysterier

Dr. Gianpiero Palermo, førsteamanuensis ved Cornell University er enig, og sier han heller ville bekymret seg for genetiske sykdommer.

Og det er mye mer sannsynlig at sykdommer som HIV/AIDS, hepatitt eller bakterielle infeksjoner som klamydia spres via sæddonorer, mener legene.

Amerikansk sæd like bra
FDA har blitt bedt om å revurdere forbudet, men det er ingen tegn på at de vil foreta endringer med det første, ifølge LiveScience.

Palermo påpeker imidlertid at det ikke er noen forskjell på amerikansk og europeisk sæd.

- Hvis du leter etter en bestemt type donor, kan vi finne hvilke som helst genetiske kvaliteter du skulle ønske, i USA, sier han.

Les også: Myter og fakta om å lage barn