Man har lenge trodd at disse dyrene skal gjøre stor nytte i huden.  Foto: colourbox
Man har lenge trodd at disse dyrene skal gjøre stor nytte i huden. Foto: colourboxVis mer

Kryper forgjeves i leggene

Ny studie avliver fluelarver som beste behandlingsform.

Fluelarver har vært en mye brukt og anerkjent behandlingsform som skal lege sår. Larvene har blitt plassert i åpne leggsår for at de skulle spise dødt vev, og slik igjen stimulere til vekst av friskt vev.

Men en britisk studie ledet av British Medical Journal, viser at de ikke har den mirakuløse effekten som forskere hittil har trodd, skriver BBC. Dette er første gang fluelarver som behandlingsform har blitt sammenlignet med vanlig behandling.

Les også: Kan gi hudsykdom

Les også: Ferieminnet du ikke blir kvitt

Sammenlignet med gele

Forskerne sammenlignet bruk av fluelarver med den vanlige behandlingsformen, vannbasert gele. Geleen brukes sammen med en kompresjonsbandasje og vil holde såret fuktig og stimulere til naturlig leging av sår.

Den etablerte teorien innenfor behandling av leggsår, har vært at larver er effektive fordi de stimulerer til nytt kjøttvev ved å spise det gamle. Behandlingen har blitt brukt mer og mer, til tross for at selve forskningen på bruk av larver kun baserer seg på 12 pasienter, ifølge BBC.

Les også: Healing med laserstråle

Liten forskjell

I den nye studien gjort av British Medical Journal, deltok 270 pasienter for å sammenligne bruk av vannbasert gele og bruk av fluelarver, og studien gikk over ett år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet var at fluelarver ikke var mer effektiv enn den vanlige geleen når det kom til å fjerne de smertefulle bakteriene, MRSA.

Den eneste forskjellen de klarte å finne mellom de to behandlingsformene, var at det døde vevet ble fjernet raskere ved bruk av larver.

Les også: Ti råd mot bassilusker

Gror ikke raskere

Professor Nicky Cullum, som ledet studien, mener derfor at bruk av fluelarver som behandling av leggsår, baserer seg på et tynt forskningsgrunnlag.

- Det er riktig at det døde hudvevet vil forsvinne raskere, men de fører ikke til at selve såret leges raskere, sier hun.

Hun vil heller ikke fraråde leger å tilby bruk av fluelarver til pasienter med leggsår, det kommer helt an på hva som er målet med behandlingen.

- Hvis det er behov for å fjerne dødt hudvev raskt, hvis det for eksmpel er snakk om hudtransplantasjon, kan nok fluelarver gjøre større nytte enn vannbasert gele, sier Cullum til BBC.