SLANK MED KRYDDER: Gurkemeie, som det finnes mye av i karri, hindrer vektøkning, ifølge ny studie. Foto: Montasje: Colourbox.com
SLANK MED KRYDDER: Gurkemeie, som det finnes mye av i karri, hindrer vektøkning, ifølge ny studie. Foto: Montasje: Colourbox.comVis mer

Krydderet som holder kiloene borte

Derfor bør du krydre grillmaten med dette.

Gurkemeie kan hindre vektøkning.

Gå ned i vekt uten å slanke deg

Det har forskere ved Tufts University funnet ut, melder Daily Mail.

Studien viser at krydderet inneholder en aktiv ingrediens som kan hjelpe til med å bekjempe fedme.

Gurkemeie mot leddgikt
Gurkemeie senker kolesterolet

Hindrer fettet i å spre seg

Et måltid som inkluderer gurkemeie vil føre til mindre vektøkning enn et måltid som mangler det gule krydderet, men ellers består av akkurat de samme ingrediensene, mener forskerne.

Gurkemeie - også kalt «indisk safran» - brukes sjeldent alene, men er en viktig del av karri. Det gule krydderet inneholder en kjemisk substans i planter kalt curcumin, som lett absorberes av kroppen.

Dette er nøkkelen til vekttap

Ifølge funnene, rapportert i fagtidsskriftet Journal of Nutrition, ser det ut til at curcumin undertrykker vekst av fettvev hos mus og fettceller fra mennesker.

Dette gjør plantestoffet ved å hindre dannelsen av nye blodårer som gjør det lettere for fettvev å spre seg – som igjen fører til vektøkning.

Mest effektiv på usunn mat

Gurkemeie ser ut til å ha best effekt når det tilføres fettrike måltider.

To grupper mus ble gitt mat med høyt fettinnhold i 12 uker. De spiste akkurat det sammen, men den ene gruppa fikk måltidet krydret med 500 milligram gurkemeie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik blir pizza ja-mat

Ved studieslutt så forskerne at gurkemeiemusene veide mindre enn de som ikke hadde spist krydderet. Veksten av nye blodårer var mindre og kolesterolet lavere.

- Vektøkning er et resultat av vekst og spredning av fettvev. Dette kan ikke skje uten dannelse av nye blodårer, sier forsker Mohsen Meydani.

Slank deg med supermat

- Basert på disse funnene, ser det ut til at curcumin undertrykker denne aktiviteten i fettvevet hos mus.

Forskerne ønsker nå å undersøke effekten av gurkemeie på mennesker.