Kronisk sinne gjør deg syk

Er du mye sint? Da bør du passe deg. Det kan gjøre deg syk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I følge en ny studie vil personer som er fiendtlige og sinte i lange perioder få flere helseproblemer enn andre.

Svekket immunforsvar
Det er bladet Wellness Letter ved University of California som forteller dette. Kronisk sinne svekker immunforsvaret. Andre helseproblemer skapes også, mye fordi kronisk sinte ofte røyker, drikker alkohol og stresser mye.

Forskningsleder, John Swartzberg, ville finne ut om det var en sammenheng mellom sinne og helse, og studerte flere undersøkelser gjort på området. Rapporten hans tar i størst grad utgangspunkt i to nyere studier.

Sint før slaget
Den første studien viser at fiendtlighet kan øke risikoen for å dø. Dette gjelder både blant menn med høy risiko for hjertelidelser og for kvinner som har vært gjennom overgangsalderen og har en hjertelidelse. Fiendtlighet øker også risikoen for hjerteinfarkt - dersom man tidligere har hatt det.

Den andre studien viser at nesten 40 prosent av personene som har fått den vanligste typen slag, hadde følt seg sint eller oppbrakt to timer før hendelsen.

Kan behandles
Swartzberg har flere råd til de som vil behandle humøret: Du bør finne kilden til sinnet. Prøv å forandre grunnene som bidrar til det. Slapp av eller mediter for å få kroppen rolig. Tenk på hvordan du kan tilfredsstille behovene dine konstruktivt. Vurder terapi.

- Vi er ikke hjelpeløse når vi møter dette. Det er ting å gjøre, sier Swartzberg til Reuters.

Mozon.12.07.2005