Kronen stuper før ferien

Norsk økonomi går ikke som forventet.

<b>Ikke så mye verdt likevel:</b> Den norske kronen får merke uroen i Europa. Foto: Colourbox.com
Ikke så mye verdt likevel: Den norske kronen får merke uroen i Europa. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er økonomisk uro i Europa, og det står slett ikke så bra til med norsk økonomi som Norges Bank og landets makroøkonomer trodde for få dager siden.

De siste dagene har kronen stupt mot annen valuta. Mens en euro for få dager siden kostet 7,75 kroner, betaler du i dag ikke langt under 8,20 kroner.

Dårligere stilt enn antatt

Tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som kom i går, viser at bruttonasjonalproduktet i Fastlands-Norge bare vokste med 0,1 prosent fra fjerde kvartal 2009 til første kvartal 2010.

Samtidig svekket kronen seg mye i går, og tendensen fortsetter i dag. Dermed har Norges Bank fått gode grunner til å utsette de varslede rentehevingene. Norsk økonomi vokser saktere enn den gjorde mot slutten av 2009.

Det kan være flere årsaker til at kronen faller nå. Valutaanalytiker Maren Romstad skriver onsdag i DnB NOR Markets' morgenrapport at kronen av mange er ansett som en liten og perifer valuta som ofte svekker seg når usikkerheten stiger.

Flykter fra risiko

Fallende børser verden over, lavere oljepris og redusert risikoappetitt kan alle ha vært medvirkende faktorer til svekkelsen av kronen.

I dagens morgenrapport fra DnB NOR Markets skriver Bjørn-Erik Rohne Orskaug at investorer trekker seg ut av risiko.

- Det rammer aksjepriser, råvarepriser og valutaer i utkanten, som den norske, mens prisene på for eksempel amerikanske og tyske statsobligasjoner stiger. Prisene på Oslo Børs falt i går 3 prosent.

Merk at også den svenske kronen rammes. Mot euro nærmer den seg igjen 10-tallet. I løpet av det siste døgnet har euroen også styrket seg mot dollaren.

VALUTAKALKULTOR: Sjekk DIN ferievaluta!

Utsetter renteøkninger

De usikre tidene gjør at sentralbanken trolig vil utsette rentehopp siden de har lagt til grunn en større vekst enn det tallene fra SSB viste i går.

Norges Bank har indikert at det kommer et rentehopp i september i år, men nå tror flere av landets økonomer at sentralbanken vil utsette renehoppet, i alle fall til oktober.