Disse myntene er noen av verdens mest ettertraktede akkurat nå. Foto: Colourbox.com
Disse myntene er noen av verdens mest ettertraktede akkurat nå. Foto: Colourbox.comVis mer

Kronen sterkere enn noen gang

Danske og norske kroner er like mye verdt.

I løpet av de siste dagene har kronen steget til nivåer som knapt har vært sett tidligere.

I skrivende stund koster en euro 7,54 kroner og en amerikansk dollar 5,37 kroner. Og det er ikke ofte vi ser at den danske kronen er tilnærmet lik den norske i verdi.

Helt nøyaktig får du nå 100 danske kroner for 101,27 norske.

Den korte forklaringen er at norsk økonomi er robust - med sterke statsfinanser og lite gjeld, kombinert med høy oljepris. Utenlandske aktører vil gjerne kjøpe kroner, som de regner som sikrere investeringer enn andre valutaer, og prisen på norske kroner stiger på grunn av den store etterspørselen.

Billig å handle

Mange nordmenn kan glede seg over nyheten. For det første gjør kronekursen det billig å reise til utlandet, eller handle fra utenlandske nettbutikker.

SJEKK DE KURSENE! >>> Valutakalkulator

Sentralbanksjef Øystein Olsen vil kutte renten om kronen blir for sterk. Foto: Per Ervland
Sentralbanksjef Øystein Olsen vil kutte renten om kronen blir for sterk. Foto: Per Ervland Vis mer


For det andre kan en sterk krone tvinge sentralbanken til å holde renten lav, ja, til og med kutte den norske styringsrenten på neste rentemøte den 22. september.

Vil kutte renten

Sentralbanksjefen har nylig uttalt at han ikke vil akseptere høy kronekurs over tid. I så fall vil han ta i bruk rentevåpenet. Dette skal i teorien føre til lavere lånerenter, noe som gleder mange nordmenn med boliglån.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du utnytte kronekursen på nettet, bør du derfor skynde deg. Kronekursen kan være tilbake på lavere nivåer om få uker.

Truer norske arbeidsplasser

Norges Bank frykter imidlertid den sterke kronen.

– En for sterk krone kan over tid gi for lav inflasjon og for svak vekst, forklarte sentralbanksjef Øystein Olsen i går.

På lang sikt kan et høyt rentenivå og en sterk krone føre til industridød i de norske næringene som er utsatt for internasjonal konkurranse.

Olsen ønsker heller ikke så stor internasjonal interesse for å kjøpe norske (sterke) kroner.

– Markedet for norske kroner er lite i internasjonal målestokk. Det betyr at kronekursen kan bevege seg mye ved internasjonal uro. Det gjelder også den dagen aktørene i valutamarkedet vil trekke seg ut av kroner. Det kan bli trangt i døren hvis alle vil ut samtidig, uttalte han i går.

Fikk du lyst til å handle raskt? Totalsummen får du med vår IMPORTKALKULATOR