Krona rekordsterk

I formiddag har dollarkursen flere ganger bikket under 5,50.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka ti på ti i dag noterte DnB NOR en dollarkurs ved kjøp på 5.4955. Nordeas kjøpskurs før lunchtider i dag var også under fem og en halv krone ( 5.4970 ). Dette er nesten halvering av dollarkursen fra 2000, ifølge Norges Banks historikk.

Ifølge Reuters valutakalkulator kl 12:55 i dag, kostet en dollar 5,51000. Dette er ørlitt lavere enn Reuters bunn-notering fra 1992, som ifølge nettstedet iMarkedet var 5,5125.

Det meste tyder på at krona er så sterk i forhold til dollar at den slår rekorder i historisk tid, noe som går ut over norsk eksportvirksomheter og annen konkurranseutsatt virksomhet.

En god del av forklaringen ligger i den amerikanske økonomien.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters, er hovedårsaken at det internasjonale valutamarkedet forventer ytterligere rentenedsettelser i USA på grunn av den siste tids usikkerhet.

Mot dårligere tider

- Det er ingen tvil om at sterk krone bidrar til lavere eksport, sa direktør i Norsk Industri, Sindre Finnes, til NA24 i forrige uke.

- Noen av våre bedrifter må sette ned prisen i norske kroner, mens andre mister ordrer. Det er åpenbart at med en så sterk krone som vi har nå, vil enkelte bedrifter merke en skvis på marginene sine, uttalte Finnes i samme intervju.

Sentralbankens rentebane fra juni tilsier en kvarting eller to opp i løpet av høsten.
Sentralbankens rentebane fra juni tilsier en kvarting eller to opp i løpet av høsten. Vis mer


Hvilepause for renten?

Hele forklaringen i det relative styrkeforholdet mellom krona og dollaren ligger selvsagt ikke i USA. En god del skyldes renteforventningene her hjemme, skapt av Norges Bank.

Den oppjusterte rentebanen som ble lagt fram i juni tilsier at renten skal ligge rundt 5 prosent ved årsskiftet. Det vil si at renten kan settes opp med 0,25 prosent én eller to ganger fra dagens 4,75 i løpet av høsten, uten at sentralbanken taper troverdighet.

Men høsten er ennå ung, og det gjenstår to rentemøter etter denne onsdagen - 7. oktober og 19. desember - hvor Norges Bank kan gjennomføre den annonserte renteøkningen.

Status for krona disse siste dagene tilsier en hvilepause for renta, samtidig som rentebanen tillater det. I veddemål om hva sentralbanken foretar seg på onsdag, vil det derfor ikke være uten forankring i virkeligheten å sette pengene på rentepause.

Enda lavere prisstigning?

Etter at sentralbanken besluttet å heve rentebanen i rentemøtet 27. juni i år, kom sjeføkonomen i Terra Securities, Jan Ludvig Andreassen, med krass kritikk i Terra-gruppens rente- og valutarapport.

- Omleggingen ga oss et hopp i kronekursen som i nær fremtid trolig vil gi oss midlertidig deflasjon. Dette burde vært unødvendig, skrev han.

- En prosess som kan inntreffe og føre til at renten ender opp i nedre del av usikkerhetsvifta, er at noe går galt med vår konkurranseevne. Konkret ser jeg for meg at vi i Norge kan oppleve noe i retning av hva som skjedde i vårt naboland på 70-tallet. Sverige gikk fra å være et av verdens rikeste samfunn til å bli relativt fattig gjennom 20 år med svak produktivitetsvekst, utdypet han i et intervju med oss.

Les hele intervjuet herLyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!