Krøll på tannlegekontoret

HELSE: Hullene forsvant med skifte av tannlegestol. Ulik diagnostisering er vanlig, men hva bør du som pasient gjøre?

Da Camilla Blom byttet tannlegestol forsvant fire hull fra tennene hennes.

- Jeg oppsøkte tannlege for en sjekk i forbindelse med graviditet. Tannlegen tok røntgenbilder og fant at jeg hadde fire hull, sier Camilla Blom til DinSide. - Fordi jeg nylig hadde sjekket visdomsjekslene og to av disse var trukket, sa jeg at det ikke var nødvendig å ta bilder av disse tennene, men hun gjorde det likevel og fakturerte meg for dette. Jeg likte det ikke og fikk et inntrykk av hun var mer interessert i pengene mine. Jeg byttet derfor tannlege.

Null hull

Ulike diagnoser hos ulike tannleger.

Foto: Endomedia.com/iStock
Ulike diagnoser hos ulike tannleger.

Foto: Endomedia.com/iStock Vis mer


Camilla Blom kontaktet sin tidligere tannlege i Danmark og etter å ha tatt nye røntgenbilder der var diagnosen en helt annen:

- Denne tannlegen sa at både tenner og tannkjøtt var i perfekt stand. Han syntes det var rart at noen vil bore i friske tenner.

Camilla Blom betalte derfor fullpris for to undersøkelser.

Den behandlende tannlegen, Eva Cathrine Wahlstrøm, ved Bygdøy Allé tannestetiske senter vil av taushetsplikten ikke kommentere Bloms påstander, men sier at diagnostiseringen bygger på faglige kriterier.

Hva med økonomisk motivasjon?


- Nei, jeg kjenner ikke til at tannleger diagnostiserer etter økonomisk motivasjon, sier Eva Cathrine Wahlstrøm til DinSide.

Tannlege og daglig leder ved Bygdøy Allé, tannestetiske senter, Olaug Egeland, slutter seg Wahlstrøms diagnose og mener at denne er korrekt.

- Denne pasienten kom inn til oss med smerter i visdomsjekslene og vi er sikre i vår diagnose. Pasienten fikk en vurdering i Danmark og det kan hende de har andre retningslinjer i forhold til diagnostisering av karies enn hva vi har i Norge.

(Camilla Blom har fristilt tannlegene fra taushetsplikt)

Blom slapp å betale for bildet hun ikke ønsket.

Det danske tannlegekontoret står fast ved sin diagnose. Tandlægerne Sjælør boulevard fastholder sin diagnose og sier at det ikke er hull i Bloms tenner.

Faglig bakgrunn avgjør diagnostisering

Hos Den norske tannlegeforening kjenner de til problemstillingen:

- Forskjellige behandlere kan diagnostisere forskjellig, sier Morten Rolstad, fagsjef i Den norske tannlegeforening til DinSide. - Grunnen til at man diagnostiserer ulikt kan være flere: utdanning, behandlingsfilosofi eller bilder. Noen mener at behandling kan utsettes, mens andre mener at det behandling kan vente.

- Men det er et stort sprang mellom det å ha fire hull og det ha perfekt tannsett?

- Ja, det er stor forskjell.

- Kan tannlegene ha økonomisk motivasjon for å ville iverksette behandling?

- Tannlegeforeningen kjenner ikke til at tannleger kan ha økonomiske motiver for å iverksette tannbehandling, men vi kan ikke se bort fra at her kan finnes noen, sier Morten Rolstad.

Morten Rolstad anbefaler pasienter som opplever ulike diagnoser å ta en ekstra prat med de ulike tannlegene for å ta en vurdering: kan hullene vente eller må de tas med en gang?

Heller ikke hos tannlegeklagenemnda kjenner man til at tannleger har økonomisk motivasjon for overbehandling.

- Et hull er ikke alltid et hull. Man kan forskjellige vurderinger. Dette er en ingen vanlig problemstilling hos klagenemnda, men vi har hørt om den, sier Bjørn Kjølmoen i tannlegeklagenemnda i Tromsø til DinSide. - Vi har sett undersøkelser hvor ulike tannleger har diagnostisert alt fra 2 til 9 hull på samme pasient, uten at det er snakk om at noen har gjort en dårlig jobb. En erfaren tannlege vil noen ganger se hull som ikke umiddelbart er synlige. Er her er et sted med stor befolkning, kan det være fare for at noen tannleger overdiagnostiserer for å ha mer å gjøre.


Kilder: Den norske tannlegeforening

AKTUELT OM HELSE PÅ DINSIDE

Null hull til halvpris

 Foto: Torli Roberts
Foto: Torli Roberts Vis mer


SPAR: Tannlegebehandling i utlandet gir deg all grunn til å smile. Spar tusenvis av kroner på å pusse opp tennene på ferie.

>>> Se prisene her

Spar penger, bli vakker

Per Ervland
Per Ervland Vis mer


SKJØNNHET: Skjønnheten kommer innenfra. Det sparer deg for tusener av kroner.

>>> Hudkremene virker ikke

Penger i vasken

 Foto: Leah-Anne Thompson
Foto: Leah-Anne Thompson Vis mer


SLUKØRET: Er dyre rengjøringsmidler bortkastede penger?

>>> Grønnsåpe eller fancy spray?

Disse kan bli dine

Krøll på tannlegekontoret


PRISTEST: 6.000 kroner stykket. Se de globale silikonprisene, og få gode råd her.

>>> Så mye koster operasjonen

Bedre helse eller tom lommebok?

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


HELSEKOST: Helsekostbransjen selger angivelige oppkvikkende vitaminer for milliarder. Men effekten av dem kan vanskelig dokumenteres. Spar penger på frisk luft og riktig kost.

>>> Dropp vitaminene, sier legene

Mora di kan gjøre coachens jobb

 Foto: Lisay/iStock, ikke til gjenbruk tror jeg)
Foto: Lisay/iStock, ikke til gjenbruk tror jeg) Vis mer


KARRIERE & LIV: Spar penger på å bruke mora, ikke coachen, som karriere- og livsveileder.

>>> Coachen, en motebølge?