Kritisk til Colgate Total

Norske tannleger er skeptiske til Colgate Total

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tannkremen Colgate Total markedsføres med at den er "anbefalt av de fleste tannleger verden over". Tall fra Forbrukerinspektørene i NRK tyder på det motsatte.

Triclosan under lupen

Ifølge Forbrukerinspektørene (FBI) er Colgate Total en av Norges mest solgte tannkremer. I Norge avrundes TV-reklamen med at tannpastaen er "anbefalt av de fleste tannleger verden over". Da FBI ba Colgate dokumentere påstanden, fikk de beskjed om at den bygger på en studie som Colgate ikke kan forevise av forretningsmessige årsaker.

Foto: Torli Roberts

 Foto: Torli Roberts
Foto: Torli Roberts

Foto: Torli Roberts Vis mer


Forbrukerprogrammet på NRK har foretatt en egen undersøkelse blant 175 norske tannleger, der ingen ville anbefale Colgate Total generelt.

Vil forby triklosan

Hele 56 prosent av tannlegene uttrykte seg kritisk til Colgate Total, mens hele 41 prosent ikke ønsket å si noe om tannkremen. Hovedårsaken til skepsisen er at tannpastaen inneholder det bakteriedrepende stoffet triklosan, som blant annet Mattilsynet i flere år har forsøkt å få et forbud mot.

I januar 2005 konkluderte en risikovurdering utført av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) med at triklosan i tannkrem medfører en betydelig risiko for at enkelte bakterier kan utvikle antibiotikaresistens. De mente også stoffet kan være farlig for mennesker og naturen.

På sin hjemmeside skriver derimot Colgate at Colgate Total er sikker å bruke og at triklosan ikke fører til antibakteriell resistens. På spørsmål og svarsiden står det også følgende å lese:

"Blir Colgate Total anbefalt av tannleger? - Ja. Tannpasta med fluor anbefales av tannleger, også Colgate Total."

Livsfarlig kosmetikk

Trakk reklame

I Storbritannia måtte Colgate i vinter fjerne en reklame for Colgate Total som sa at mer enn 80 prosent av tannlegene anbefaler Colgate. En britisk klagenemnd dømte den som villedende etter å ha sett på dokumentasjonen Colgate viste til, som var en telefonundersøkelse.

Allerede i 2001 presenterte Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) en rapport om triklosanholdige produkter. Den førte til at triklosan ble fjernet fra Solidox-tannkremene Solidox Total og Solidox hvitere tenner. Samme år anbefalte Statens institutt for folkehelse å stoppe salget av tannkremer og kosmetiske produkter som inneholdt triklosan. Til tross for dette ha Colgate beholdt triklosan i sitt produkt Colgate Total.

Mer helsestoff:


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!