Kriseplan når alt går galt

Noen kreditorer er verre enn andre, og målt etter purregebyr er staten ofte verst.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Å be om forskudd på lønn eller å utsette en regning kan virke fristende - men følger du ikke opp er alt du gjør å utsette problemet. For deg som ikke har noe valg, må det derfor knallhard prioritering til.

Tips 1. Kvitt deg med stat og lånekassa først

Den verste kreditoren er uten tvil staten, og grunnen er de skyhøye purregebyrene. Spesielt forsinket innbetaling av studielånet koster deg dyrt.

Lånekassa. Neste avdrag er nå 15. mai, og betaler du for sent vil purregebyret være på hele 280 kroner. Betaler du fremdeles ikke, vil Lånekassen varsle om oppsigelse av lånet og du vil få et ekstragebyr på hele 490 kroner.

Ser det helt svart ut, kan du riktignok sende en skriftlig søknad om betalingsutsettelse. Vær imidlertid oppmerksom på at rentene vil fortsette å løpe. I praksis forskyver du dermed hele lånet, og sluttsummen vil bli enda dyrere.

Skatteetaten
Rentetillegget på restskatt fra skatteoppgjøret i juni er 2,8 %, og husk at du må betale restskatten til rett tid selv om du har klaget på likningen.

Skulle du mot formodning få medhold, vil du selvsagt få tilbakebetalt det du har betalt for mye.

Tips 2. Kvitt deg med alt du ikke trenger

Det er deilig å få dagsavisen levert på døra, for ikke å snakke om å få tilsendt månedens spillefilm. Men dersom varselklokkene ringer for din personlige økonomi, bør valget være lett.

Si opp avisabonnementet og medlemsskapet i bok- eller filmklubben.

Fordel: Du kvitter deg med faste månedlige utgifter.

Ulempe: Det kan ta tid før du får se resultatene av innsparingene.

Tips 3. Betal eller splitt kredittkortregningen

Her er det viktig å holde tungen rett i munnen. Enkelte kredittkort krever at du betaler inn hele beløpet hver eneste måned (for eksempel American Express), mens andre gir deg mulighet til å dele beløpet i to (eks. Mastercard-kort).

Husk imidlertid at det å utsette kredittkortregningen blir dyrt. Det er helt vanlig at selskapene beregner seg nominelle renter på forsinket betaling på hele 18 prosent.

Fordel: Du kan redde deg til neste lønning kommer.

Ulempe: Høy rente.

Tips 4. Betal husleie og lån. Eller be banken om hjelp

Husleia og boliglånet bør prioriteres. De fleste vil allerede ha disse beløpene liggende inne på autotrekk, slik at de automatisk forsvinner fra kontoen din.

Dersom kontoen er tom vil du likevel få problemer.

Her er rådet klart: Dette må du løse så fort som mulig.

Fordel: De fleste banker vil være behjelpelig med en utsettelse av boliglånet.

Ulempe: Renten vil normalt løpe uansett og boliglånet vil øke - i alle fall i nominelle kroner.

Tips 5. Strøm. Kan utsettes

Sliter du skikkelig kan du utsette strømregningen. Resultatet vil i så fall bli et purregebyr på 50-60 kroner.

Ulempe: Venter du for lenge risikerer du at regningen går til inkasso samt at strømmen kuttes. For å få gjenåpnet strømmen må du - i tillegg til den opprinnelige strømregningen - betale alle inkassoomkostningene, samt et gebyr som fort er på rundt 400 kroner til nettleverandøren for å koble strømmen på igjen.

Tips 6. Utsett mobil og fasttelefon

Lar du telefonregningene ligge for lenge vil det påløpe purregebyr, og til sist sperring av abonnementet. Bare for å få gjenåpnet et mobilabonnement krever for eksempel Telenor 350 kroner.

Dette kan du imidlertid unngå - forutsatt at du sier ifra i tide. Telenor lar deg for eksempel få betalingsutsettelse på alle utestående fakturaer som det ikke allerede er sendt betalingsvarsel på.

Pris for betalingsutsettelse hos Telenor:

  • 1 avdrag til forfall om 30 dager kr 30. I tillegg kommer 8,75% rente på det til enhver tid utestående beløp.

  • 2 avdrag til forfall om hhv 15 og 45 dager kr 90. I tillegg kommer 8,75% rente på det til enhver tid utestående beløp.

  • 3 avdrag til forfall om hhv 15,45 og 75 dager kr 90. I tillegg kommer 8,75% rente på det til enhver tid utestående beløp.
Fordel: Du kan løse et akutt likviditetsbehov.

Ulempe: Rentene løper og du forskyver problemet.