Krisehjelp for gjeldsofre

Mange nordmenn ender opp i økonomisk hengemyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni prosent av alle likningspliktige nordmenn har dårlig eller ingen kredittvurdering, viser tall fra Lindorff. Det skriver Bank2 i en pressemelding.

Gjelden øker i Norge

Baller på seg

- Det kan være mange grunner til at folk havner i gjeldsfella. Noen mangler oversikt over økonomien sin, og skaffer seg dyre kredittkortlån for å betale regninger eller finansiere videre forbruk. Når de ikke klarer å betjene lånet tar de opp stadig nye forbrukslån for å kunne betjene gammel gjeld, og slik baller det på seg til det ender opp med en kladdegjeld som de ikke er i stand til å betjene, forteller administrerende direktør Christin Sanders i Bank2 i en pressemelding.

Banken er hovedsponsor for programmet Luksusfellen på TV3, og hjelper folk som har havnet i store økonomiske problemer med å finne veien ut av uføret.

Gjeld gjør deg syk

Utestengt

Ved utgangen av første halvår av 2007 hadde nordmenn hele 43,3 milliarder kroner i misligholdt forpliktelser i følge Kredittilsynet.

- Det vil alltid være en fordel å samle all forbruksgjeld til ett lån, men hvis man har betalingsanmerkninger og en rotete økonomisk fortid kan det være vanskelig å få et slikt lån i den banken man bruker til vanlig. Mange mennesker er derfor i praksis utestengt fra kredittmarkedet. Samboerparet Børge og Angelina som var de første som fikk hjelp av TV3 i Luksusfellen opplevde nettopp det, forteller Christin Sanders.

Farlig å låne til investering

Bank2 ønsker å fokusere på mulighetene og betalingsevnen hos de som har havnet i uføre. Ifølge banken tar det dem i gjennomsnitt ni måneder å friskmelde en kunde, sett fra et økonomisk perspektiv.

- Vi kan ta hånd om alle inkassokrav og kredittkortregninger og samle dem i ett lån. Det blir mye rimeligere enn å betale kredittkortrenter, purregebyrer og i verste fall stigende inkassosalærer til flere kreditorer hver eneste måned. Når vi har fått ryddet opp i økonomien og blitt kvitt betalingsanmerkningene kan lånet overføres til en annen bank og for eksempel legges på toppen av et vanlig boliglån. Og vi blir Bank2 i ordets rette forstand, forteller Sanders. Hun legger til at kravet for at banken skal kunne hjelpe er at kunden må kunne stille sikkerhet gjennom ledig sikkerhet i egen eller annens eiendom eller gjennom en kausjonist som kan stille sikkerhet.

Bank2 har opplevd en kraftig økning i antall henvendelser fra folk som trenger hjelp.

- Det var kanskje mange som ble overrasket da de så på TV3 at det gikk an å forhandle ned gjelden, men det er faktisk mulig. I forhandlinger benytter banken en profesjonell samarbeidspartner. De vil gjennomgå alle krav og samtidig se på betalingsevnen til den som skylder penger. Det gjelder å finne løsninger som alle parter kan leve med, og som skaper forutsigbarhet og oversikt i økonomien, sier Sanders.

Kilde: Pressemelding fra Bank2.

Mer om lån:


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!