Krise i bankmarkedet

Det er stor nervøsitet i det britiske bankmarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skal være stor nervøsitet i den britiske bankbransjen denne uken. For gjeld på rundt 57 milliarder britiske pund (cirka 670 milliarder norske kroner, red.anm.) skal nemlig refinansieres, skriver britiske Times Online.

Hvor mye kan du låne?

Krise

Ledende britiske banker varsler nå om den verste krisen i pengemarkedet på 20 år. Denne enorme refinansieringen skal til og med være større enn den som skapte kredittkrisen i midten av august.

- Dette skal være de verste vilkårene jeg har sett i pengemarkedet på 20 år, sier en sjef for en av Storbritannias fem største banker.

Billig strøm dekker rentehopp

Amerikanske boliglån

Problemet med refinansieringene har sitt utgangspunkt i uroen på kredittmarkedet, som ble utløst av krisen på det amerikanske subprime-markedet. Dette er boliglån til personer med dårlig kredittverdighet.

Det store spørsmålet er altså hvem som nå sitter på de råtne lånene. Usikkerheten har bidratt til at det kortsiktige lånemarkedet har tørket inn. Ifølge Paul Mortimer-Lee, som er økonom i bankkonsernet BNP Paribas i London, er bankene blitt forsiktige med å gi kortsiktige lån.

- Dette er både en likviditets- og kapitalkrise, sier han til Times Online.

Kilde: Times Online

Mer om lån: