Krever vern mot farlig helsekost

Salg av helsekostvarer har doblet de siste ti årene. Kontrollen er for dårlig.

Helsekostprodukter som selges i Norge i dag blir kun kontrollert ved bruk av stikkprøver. Foto: Colourbox.com
Helsekostprodukter som selges i Norge i dag blir kun kontrollert ved bruk av stikkprøver. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerrådet er bekymret for nordmenns sikkerhet når de kjøper produkter fra helsekosten.

- Det dukker stadig opp helseskadelige helsekostprodukter, og kontrollen i bransjen er for dårlig, sier regionsdirektør i Forbrukerrådet Terje Kili, ifølge Forbrukerportalen.no.

Forbrukerrådet ber nå Helse- og omsorgsdepartementet om å redegjøre for hva som skal gjøres når det gjelder salg av helsekostprodukter i Norge.

I et brev skriver Forbrukerrådet blant annet at de kjenner til flere eksempler der kosttilskudd er tilsatt legemidler. Dette kan føre til alvorlige bivirkninger og i verste fall død, ifølge TV2.no.

Les også: Disse må du kaste nå! Smertestillende knyttes til leversvikt

Det må gjøres en skikkelig opprydning, ifølge Kili.

Vi tror på naturmidler
Ikke kjøp potens på nettet
Nettmedisin er risikosport

Faller mellom to stoler

- Reguleringen faller mellom to stoler. Verken regelverket for legemidler (Statens legemiddelverk, red.anm) eller matvarer (Mattilsynet, red.anm) dekker tilsynet av helsekost tilfredsstillende. Dette må departementet rydde opp i, sier Kili.

Tidligere i år fortalte TV 2 hjelper deg at verken Statens legemiddelverk eller Mattilsynet har ressurser til å kontrollere eller stoppe ulovlig markedsføring av kosttilskudd.

– Vi anmelder noen, men vi kan ikke stoppe alt. Her må folk selv bli mer kritiske til hva de putter i seg, sa Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til TV 2 hjelper deg.

Helsekostprodukter som selges i Norge i dag blir kun kontrollert ved bruk av stikkprøver. Og de som selger ulovlige produkter får svært milde straffer.

Opererer fritt

Ifølge Forbrukerrådet ser man nå en bransje hvor uredelige aktører kan operere fritt fram.

Forbrukerrådet etterlyser nå et bedre vern for norske forbrukere, i tillegg til sanksjonsmuligheter ovenfor firmaer som tilsetter legemidler ulovlig.

- Jeg tror ikke det er mulig å løse problemet før det er avklart hvem som skal føre tilsynet, sier Kili.

Advarer mot livsfarlig kosttilskudd

Mye penger

Det er mye penger innen helsekosten:

Et anslag fra markedsanalysebyrået GfK viser en totalomsetning på 2,138 milliarder kroner i butikksalg. I tillegg kommer mellom 800 og 1000 millioner kroner fra omsetning gjennom blant annet internett og grensehandel, skriver Forbrukerportalen.

Ifølge Turid Backer i Bransjerådet for Naturmidler jobber de hardt for en sunn bransje, men:

– Vi kan ikke analysere absolutt alle substanser som finnes. Vi forutsetter jo ikke at aktørene er useriøse. De fleste jobber ytterst seriøst. sa Backer til Aftenposten i mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer