KONTROLL: Datatilsynet mener Tollvesenets kontroll av privatpersoner, der de ber om dokumentasjon på kjøp gjort fra utlandet for flere år siden, bryter med tolloven. Foto: Kim Jansson
KONTROLL: Datatilsynet mener Tollvesenets kontroll av privatpersoner, der de ber om dokumentasjon på kjøp gjort fra utlandet for flere år siden, bryter med tolloven. Foto: Kim JanssonVis mer

Krever endring i kontroll-praksis

Datatilsynet vil at Tollvesenet endrer sin kontroll-praksis av privatpersoners utenlandskjøp.

Datatilsynet mener Tollvesenets kontrollpraksis, der de ved hjelp av Valutaregisteret kontrollerer kjøp gjort flere år tilbake i tid, bryter med tolloven.

- Hovedproblemet er at Tollvesenet går langt utover hjemlene de har fått, sier Cecilie Rønnevik i Datatilsynet.

Går lenger enn regelverket tillater

Utgangspunktet for Valutaregisteret fra 2005 var i første rekke å være et kontrollinstrument for å avdekke grensekryssende økonomisk kriminalitet.

Blant annet privatpersoners transaksjoner som kortkjøp i utlandet og pengeoverføringer fra nettbanken havner i registeret, sammen med navn, adresse og personnummer.

Det Datatilsynet reagerer spesielt på, er hvordan Tollvesenet kontrollerer privatpersoner for å sjekke om de har tollbehandlet varene ved innførsel.

- Tollvesenet har rett til å kontrollere folk i en viss tid, men det er ikke riktig av dem å sette i gang undersøkelser flere år etter et utenlandskjøp, der de ber privatpersoner vise dokumentasjon i form av blant annet kvitteringer, sier Rønnevik.

Hun påpeker at Datatilsynet håper på en mer edruelig fortolkning av regelverket fra Tollvesenets side.

Les også: Slik kan de straffe deg

Vil ikke kommentere saken

Ifølge Datatilsynet hevder Tollvesenet at de ikke har utført kontroll, men at de kun har oppfordret privatpersoner om å dokumentere sine varekjøp - og at deres praksis kan hjemles i merverdiavgiftsloven, noe Datatilsynet ikke er enige i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tollvesenet har klagd på Datatilsynets vedtak, som holder fast på sin beslutning. Dermed går saken til behandling i Personvernnemnda.

Når DinSide kontakter Tollvesenet for en kommentar til saken, får vi til svar at de mener å ha hjemmel for den aktuelle virksomheten, men at de ikke ønsker å uttale seg i denne saken så lenge den ligger til behandling i Personvernnemnda.

Les også: Tatt med narkotika i håret!