<strong>SLIPP DEM INN SELV:</strong> El-tilsyn er noe netteieren din kan kreve å gjøre i boligen din. Når du får et slikt varsel sier loven at du må slippe dem inn, og det er best å være tilstede når tilsynet foregår. Poenget er at du også skal lære noe av det. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SLIPP DEM INN SELV: El-tilsyn er noe netteieren din kan kreve å gjøre i boligen din. Når du får et slikt varsel sier loven at du må slippe dem inn, og det er best å være tilstede når tilsynet foregår. Poenget er at du også skal lære noe av det. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

El-inspeksjon - kan du kreve fri fra jobben?

Krever at du slipper dem inn, midt i arbeidstida

Loven sier at de må få komme inn. Men ikke at du skal få fri fra jobben.

Publisert

Nettleien du betaler for å få strøm, går blant annet til å drifte Det lokale el-tillsyn (DLE).

Nettselskapene, som Hafslund Nett og Eidsiva Nett, plikter etter loven å drifte et slikt tilsyn. Målet er å bidra til trygg bruk av strøm, og én av arbeidsoppgavene er å utføre tilfeldige tilsyn av private hjem.

- De kontrollerer da at anlegget er forskriftsmessig, trygt og sikkert. Og de skal gi informasjon om elsikkerhet, plikter, ansvar og regelverk, forteller sjefsingeniør Frode Kyllingstad i DSB, som er ansvarlig for ordningen.

På samme måte som loven krever at tilsynene gjennomføres, plikter du etter loven å la DLE gjennomføre dem. Det står i el-tilsynsloven fra 1929.

Med andre ord; du slippe dem inn i boligen din.

Selv om tilsynene vanligvis foregår mandag til fredag, midt på dagen, mens de aller fleste er på jobb.

<strong>HÅPER DU VIL VÆRE MED:</strong> Morten Schau i Hafslund håper alle boligeiere vil være med på el-tilsynet han gjennomfører. Blant annet for å lære. Foto: Hafslund
HÅPER DU VIL VÆRE MED: Morten Schau i Hafslund håper alle boligeiere vil være med på el-tilsynet han gjennomfører. Blant annet for å lære. Foto: Hafslund Vis mer

Det finnes muligheter

- Selv om lovverket er klinkende klart på at vi skal få adgang til den elektriske installasjonen, ønsker vi å være fleksible, forteller kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund til Dinside.

Derfor opplyser de, i varslene selskapet sender boligeierne, at man kan avtale nye tidspunkt. Men også da først og fremst midt på dagen, midt i arbeidsuka.

Å nekte tilsyn er ikke et alternativ; netteier kan pålegge deg kontrollen om du ikke gjør som de sier. Men en mulighet er å kun gi tilgang til boligen, uten å være der selv.

- Hvis man ikke selv har anledning til å være tilstede under kontrollen, kan man gjøre avtale med en annen voksen person som gir tilgang, tipser Schau.

Og netteierne skal også, i spesielle tilfeller, tilby tilsyn etter arbeidstid.

Dette sjekkes på el-tilsyn

​Elsikkerhetsportalen.no forteller at det foretas både målinger og visuell sjekk av anlegget ditt.

Her er noe av det som sjekkes:

  • inntakssikringer
  • sikringsskap
  • jordingsanlegg
  • defekt materiell
  • skjøteledninger
  • bruk av apparater og utstyr

Ikke krav på fri

Har du selv fått et slikt varsel, er det lett å tenke at du må ha krav på å få være hjemme, uten å tape noe på det. For igjen: Loven krever at du slipper dem inn.

- Arbeidsmiljøloven inneholder retten til permisjon for flere typer hendelser, som ved syke barn, familieforøkelse, utdanning og millitærtjeneste, forteller Lisa Lorentzen i Arbeidstilsynets svartjeneste til Dinside.

- Men for el-tilsyn har man ikke rett til permisjon. Da må man sjekke om man har en tariffavtale eller et personalreglement som kan gi deg fri, fortsetter hun.

Har du ikke noe slikt, håper hun arbeidsgiveren din er fleksibel likevel. For eksempel ved å la deg avspassere, være hjemme uten lønn eller ta ut ferie.

Kan ringe politiet

Som nevnt kan netteier pålegge deg å gjøre boligen din tilgjengelig, om lovteksten ikke er nok til å få deg til å åpne døra.

- Betyr det at netteieren i teorien kan ringe politiet for å få åpnet døra?

- Ja, det har skjedd, om man har mistanke om konkrete feil. Men det er siste utvei, sier Kyllingstad i DSB til Dinside.

- Og de kan også koble fra strømmen om de finner alvorlige feil under tilsynet?

- Ja, om det er fare for liv og helse er det en mulighet, svarer han.

Derfor vil de ha deg der

DSB sin instruks til netteierne sier at de skal gi boligeierne 20 minutter med informasjon under tilsynene.

El-tilsyn hvert 20. år

  • DSB forteller at el-tilsyn skal skje i fem prosent av boliger hvert år.
  • Det betyr at boliger i snitt skal få tilsyn hvert 20. år.
  • Samtidig kan netteiere gjøre egne risikovurderinger, og sjekke boliger oftere om de mener det er behov for det.
  • For eksempel kan utleieboliger sjekkes oftere, eller boliger som ofte skifter eier.

Dessuten er det fare for at boligeieren kan komme i etterkant og for eksempel klage på noe som har gått i stykker, om eieren ikke var med på tilsynet.

Derfor kan netteiere insistere på at du ikke bare gir tilgang til boligen, men også er tilstede under tilsynet.

Uansett oppfordrer Kyllingstad deg til å være med på tilsynet, blant annet for å lære mer om el-sikkerhet. Og han håper du attpåtil vil være glad for at du får en gratis el-sjekk.

- Du har betalt for tilsynet over flere år gjennom nettleia. Og at noen er opptatt av din sikkerhet bør man se på som noe positivt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer