Krev pengene tilbake når håndverkeren er forsinket

Paragrafene du kan slå i bordet når snekkeren aldri blir ferdig.

<b>KLISJÉ: </b>Late håndverkere er en dårlig klisjé, og neppe treffsikker for en hel bransje. Men mange nordmenn opplever likevel at jobben ikke blir ferdig til avtalt tid, og loven gir deg rettigheter. Foto: ALL OVER PRESS
KLISJÉ: Late håndverkere er en dårlig klisjé, og neppe treffsikker for en hel bransje. Men mange nordmenn opplever likevel at jobben ikke blir ferdig til avtalt tid, og loven gir deg rettigheter. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Du har kanskje opplevd noe liknende: Håndverkeren sa at jobben skulle bli ferdig før jul, men så kommer januar, så februar, og badet er fortsatt en byggeplass.

Kanskje du smører deg med tålmodighet og krysser fingrene, men det trenger du egentlig ikke.

For blir ikke håndverkeren ferdig til avtalt tid, har du rettigheter gjennom håndverkerloven. Du kan for eksempel kreve pengene tilbake for den delen av jobben de aldri gjorde.

LES OGSÅ: Kan håndverkeren kreve mer enn prisoverslaget?

Får tilbake hundretusenvis

Krangler med håndverkere kan havne hos Forbrukertvistuvalget (FTU), og i vinter har det vært flere saker som handler om nettopp arbeid som aldri ble ferdig.

IKKE GI DEG: Blir ikke håndverkerne ferdig til avtalt tid, trenger du ikke vente. Ta kontakt og krev penga tilbake.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE GI DEG: Blir ikke håndverkerne ferdig til avtalt tid, trenger du ikke vente. Ta kontakt og krev penga tilbake. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

  • En kar i Akershus skulle fikse grunnmuren for 17.000 kroner. Håndverkerne ble etter sigende syke, og arbeidet ble stående halvferdig og farlig til for huset. Mannen leide til slutt inn nye håndverkere, og får fra FTU krav på tilbakebetaling av arbeid som ble betalt, men aldri fullført, verdt 6.000 kroner.

  • En Oslo-kvinne ville pusse opp kjellergulvet for 45.562 kroner. Jobben skulle være ferdig før jul, men da jula kom var arbeidet langt fra ferdig, og heller ikke godt utført. Kvinnen ba håndverkeren ordne opp uten hell. Hun leide inn en ny håndverker, og har via FTU krav på 17.875 kroner tilbake fra den forrige.
  • To Trondheims-kvinner skulle bygge en kjellerleilighet for 360.000 kroner. Jobben skulle være ferdig i midten av mai, men da juni kom gjenstod mye arbeid, og selskapet gikk konkurs. Kvinnene tilkjennes av FTU at de har krav på 242.736 kroner tilbakebetalt.
LES OGSÅ: Du må betale full pris selv om håndverkeren bruker mindre tid

Derfor vinner du

Det er håndverkertjenesteloven som gir deg rettigheter når fagfolket ikke gjør det de skal innen tida de har lovet deg.

Har du opplevd forsinkede håndverkere? (Avsluttet)
Ja, men fikk ikke gjennom kravene mine(36%) 68
Ja, og det ordnet seg (33%) 62
Nei(30%) 57
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  • Håndverkerne skal både påbegynne og ferdigstille jobben innen avtalt eller «rimelig» tid (§ 10).
  • Klarer ikke håndverkerne dette, kan du holde tilbake betaling, kreve jobben fullført, heve avtalen og/eller kreve erstatning (§ 11).
  • For at du skal kunne heve avtalen, altså kreve pengene tilbake mot at håndverkerne ikke skal jobbe noe mer, må forsinkelsen være «vesentlig». Det holder altså ikke med et par dager forsinkelse. Og du kan bare kreve pengene tilbake for arbeidet de faktisk ikke har utført (§ 15).
  • Fører forsinkelsen til at du taper penger, kan du i tillegg kreve erstatning. Men dette krever i praksis god dokumentasjon på at jobben ble dyrere enn utgangspunktet, eller at du har tapt økonomisk på andre måter (§ 28).
LES OGSÅ: Følg med under oppussing – du må klage så tidlig som mulig

Erfaring med trege håndverkere? Del gjerne erfaring og gode tips under!