Kreftvaksinen kan kjøpes i dag

I dag lanseres verdens første vaksine mot livmorhalskreft i Norge. Du kan kjøpe den på apoteket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vaksinen Gardasil er utviklet for å forebygge livmorhalskreft, og fra og med i dag kan kvinner opp til 26 år få kjøpt den på hvit resept. Det betyr at du kan få en resept hos legen, eller at legen din selv kjøper inn vaksinen for deg.

I Norge får mer enn 300 kvinner livmorhalskreft hvert år, og rundt hundre av dem dør. Den nye vaksinen skal hindre utbrudd av HPV-viruset som er årsaken til nesten alle tilfeller livmorhalskreft.

Les også: Test deg for kreft hjemme

Viktig gjennombrudd
Professor Ole Erik Iversen ved Kvinneklinikken på Haukeland universitetssykehus i Bergen har vært ansvarlig for de kliniske studiene som er gjort i Norge. Han er svært glad for at han kan sette den første vaksinen allerede i dag.

- For å sitere et internasjonalt tidsskrift: ”Dette er det viktigste medikamentet i året 2006”. Med denne vaksinen har man sett konturene av et prinsipielt nytt gjennombrudd innenfor vaksinasjon, sier Iversen til Mozon.

Han hadde ikke forventet å kunne ta i bruk vaksinen før om et år, men på grunn av svært gode resultater ble forskningen avbrutt før tida.

- Studien viste at vaksinen var hundre prosent effektiv. Dermed måtte man avslutte studien for også å begynne å gi ekte vaksine til kvinnene som fikk narrevaksine, forklarer Iversen.

Vil du vite mer om kreftvaksinen? Les mer her:

Alvorlige følger
Erna Hogrenning fra Moss var 39 år, tobarnsmor og gravid da hun fikk beskjed om at hun hadde livmorhalskreft med spredning. Hun måtte fjerne livmoren og 66 lymfekjertler, og avbryte svangerskapet.

- I dag sier legene at verken mor eller barn ville overlevd om jeg hadde fortsatt svangerskapet, forteller Hogrenning, som nå er informasjonsansvarlig i Gynkreftforeningen.

Hogrenning forteller at hennes datter på 12 år kan nå få vaksinen og utelukke den samme sykdommen som rammet moren.

- Barn bør vaksineres
HPV-viruset som fører til livmorhalskreft, smitter gjennom seksuell kontakt. Derfor er det spesielt viktig at man blir vaksinert før man debuterer seksuelt. Vaksinen beskytter også mot kjønnsvorter.

Bare i Norge økte HPV-smitte med 1000 prosent fra 1970 til 1996. Lege og gynekolog Kari Anne Trosterud er ikke i tvil om hva som må til:

- Vaksinen må inn i barnevaksinasjonsprogrammet. Da kan vi vaksinere alle jentebarn før de debuterer seksuelt og på denne måten spare dem for mye lidelse, sier hun i en pressemelding.

Flere apotek bryr seg imidlertid ikke om å ta inn vaksinen til lanseringsdatoen. Alliance apotek Solli er ett av dem.

- Det er ingen som har spurt etter den ennå. Vanligvis når det er et nytt produkt, avventer vi for å se an etterspørselen. Men hvis noen ber om den, bestiller vi så de får den dagen etter, sier apoteker Anett Selrod Toth.

Mer forskning
Dokumentasjonen som foreligger så langt er basert på forskning blant jenter mellom ti og 26 år. Ifølge Ole Erik Iversen har det i noen år også pågått forskning på kvinner over 26 år og gutter.

- Resultatene er imidlertid ikke klare, så det er vanskelig å si hvordan en vaksine kan fungere for dem, sier Iversen til Mozon.

Hvordan oppstår kreft i livmorhalsen? Les mer på Lommelegen:

 

Mozon.no, 13.12.2006