Kreftfare med fettfattige bryster

Kvinner som har bryster med liten andel fettvev er opptil fem ganger mer utsatt for kreft, mener kanadiske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alder har lenge vært kjent som en av de viktigste risikofaktorene for brystkreft. Nå viser en kanadisk studie at høy mammografisk tetthet kan være like viktig. Det betyr at brystene består av mye kjertelvev og bindevev.

Forskerne tok for seg tidligere studier av rundt 2.220 kvinner mellom 40 og 70 år som hadde gått til mammografi regelmessig.

Resultatene viste at risikoen for brystkreft var hele tre til fem ganger større blant kvinnene med prosentvis lite fettvev, og mye bindevev og kjertelvev.

Forskerne understreker at mengden fett ikke har noen sammenheng med størrelsen på brystene. En tidligere undersøkelse har imidlertid vist at store pupper gir økt risiko for brystkreft:

Mindre fett hos yngre
- Avhengig av en kvinnes alder kan mellom 16 og 30 prosent av brystkrefttilfellene spores tilbake til høy tetthet, sier hovedforfatter Norman Boyd til den kanadiske avisen Toronto Star.

Unge kvinner har vanligvis bryst med høyere tetthet enn eldre kvinner. Etter overgangsalderen får brystene stadig større fettinnhold. Det eneste sikre måten å finne ut hvordan dine bryster er sammensatt, er å gå til mammografi, eller røntgenundersøkelse.

Kartlegger norske forhold
Inger Torhild Gram, professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø, er ikke overrasket over funnene.

- Det er vist tidligere i andre land, men ikke så tydelig, at mammografisk tetthet er en av de sterkeste risikofaktorene for brystkreft som vi kjenner til, sier hun.

På bakgrunn av dette gjennomførte universitetet undersøkelsen Mammografi og brystkreft i 2001 og 2002.

- Forskningsprosjektet skal øke kunnskapen om brystkreft og gi mer innsikt i om det er noen kvinner som bør inviteres sjeldnere eller hyppigere til mammografiscreening, forklarer Gram.

Les også: Mange dropper mammografi

Skreddersydd screening
Forskerne i den kanadiske studien mener det er en god idé å skreddersy screeningprogrammene ut fra tettheten i kvinnenes brystvev. På den måten kan det bli lettere å oppdage svulstene tidlig.

Kvinner med lite fettvev i brystene har nemlig en dobbel risiko: Ikke bare er de ekstra utsatt for kreft – på røntgenbildene er svulstene også vanskelige å skille fra kjertelvev og bindevev som det er mye av hos kvinner med høy tetthet i brystene.

Det blir også vurdert å innføre rutinemessig registrering av tettheten under mammografiundersøkelsene i Norge.

- Dette er imidlertid et stort arbeid. Foreløpig vet vi heller ikke nok om mammografisk tetthet til å gi råd om å endre på innkallingsrutinene til det norske mammografiprogrammet, sier Gram.

Vil du vite mer om brystkreft? Les mer på Lommelegen:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!