Kreften varer hele livet

Bedre behandling har ført til at rekordmange barn overlever en alvorlig kreftdiagnose. Men til hvilken pris?

Nå viser en amerikansk undersøkelse at svært mange barn sliter med ettervirkninger og andre sykdommer senere i livet. Undersøkelsen som omfatter 14.000 pasienter er publisert i det anerkjente fagtidsskriftet New England Journal of Medicine, og har åpnet øynene hos mange kreftspesialister.

- Dette er sjokkerende og bekymringsfulle resultater. Denne studien er kanskje også den viktigste i sitt felt, sier kreftlegen Kevin Oeffinger til nyhetskanalen ABC News.

Trenger bedre oppfølging
Studien "The Childhood Cancer Survivor Study" viser at fire av fem barn med kreft overlever på lang sikt. Men tretti år etter kreftbehandlingen, har nesten tre av fire pasienter kroniske og livstruende sykdommer.

Barna som overlevde kreften har generelt over tredobbelt risiko for kroniske helseplager. Risikoen for å lide av flere alvorlige sykdommer, inkludert nye kreftsykdommer er femdoblet i forhold til andre barn. Hjertesykdommer, nedsatt fruktbarhet og nyreskader er også vanlige ettervirkninger for mange kreftpasienter.

- Vi må huske at kreftsykdommen ikke bare er en fysisk påkjenning, men at sykdommen også påvirker oss psykisk. En fysisk skade kan trenes opp, men hvordan skal man kunne forklare problemer med konsentrasjon eller utmattethet i lang tid etter behandlingen?

- Kampen mot kreften skal etter normen gi oss ett års sykemelding, og så skal vi være tilbake i fin form. Men uten skikkelig oppfølging vil mange få problemer, sier Nina Adolfsen som er styreleder i Ungdomsgruppen i Kreftforeningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I mange tilfeller oppstår nye sykdommer som en direkte konsekvens av sterke medisiner eller stråling mot kreftsykdommen. Derfor kan mer moderne behandling og bedre utstyr ha stor betydning for pasientens helse også etter behandlingen.

Les mer her: Bedre behandling mot kreft

De amerikanske legene mener også at pasientene må følges opp langt bedre hos kreftspesialister, og bekymrer seg over at færre enn tyve prosent av pasientene blir fulgt opp hos spesialister når de blir eldre.

- Hvilken oppfølging?
De norske kreftekspertene på Rikshospitalet-Radiumhospitalet i Oslo er ikke overrasket over konklusjonene i den amerikanske undersøkelsen.

- Det er ikke ny kunnskap for oss at mange barn som behandles for kreft også har økt risiko for sykdom senere. Kreftbehandling for å redde liv er ofte en tøff prosess, som betyr at risikoen for andre plager i etterkant øker.

- Når det gjelder oppfølging av denne pasientgruppen er vi vel på samme nivå som andre land med et tilsvarende helsevesen, forteller informasjonsrådgiver Pernille Lønne Mørkhagen til Mozon.no.

Men det er langt ifra bra nok, i følge de unge selv.

- Vi må stille spørsmålet "Hvilken oppfølging?". Tilbudet til kreftpasienter etter den første behandlingen eksisterer jo knapt.

- Vi trenger et tilbud til alle som kan hjelpe med både psykisk og fysisk rehabilitering. Noen pasienter vil kanskje ikke trenge slik hjelp, mens mange trenger både bedre tid og mer hjelp til å bli friske, mener Adolfsen i Ungdomsgruppen i Kreftforeningen.

 

Mozon.no, 16.10.2006