- Kreftadvarsel kunne bremset snus-økningen

Folkehelseinstituttet er bekymret over snusbruken i Norge. De sier at manglende kreftadvarsel på snusboksene kan føre til fortsatt økning i snusbruk.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at EU har slått fast at snus er kreftfremkallende, har nå Folkehelseinstituttet i et brev bedt Helse- og omsorgsdepartementet om å klistre kreftadvarsel på snusboksene igjen:

Snusboksene hadde frem til 2003 en advarsel fra det daværende Sosial- og helsedepartementet om at snus er kreftfremkallende og alvorlig helseskadelig. I 2003 besluttet imidlertid EU å fjerne kreftadvarselen. Det gjorde også norske myndigheter.

Flere snusere

Fra begynnelsen av 2000-tallet til i dag har snusbruken i Norge økt kraftig.

Ifølge Folkehelseinstituttet ser økningen slik ut: I perioden 1999-2003 snuste fire prosent menn fra 16-24 år daglig, mens av-og-til-snusere i denne aldersgruppen var på sju prosent. I 2006 var den daglige snusbruken økt til henholdsvis 18 og 17 prosent i denne gruppen.

En tobakksforsker har uttalt til Mozon.no at snusøkningen skyldes forvirringen rundt hvor helseskadelig snusbruk egentlig er:

Folkehelseinstituttet kaller økningen bekymringsfull, og i brevet til Helse- og omsorgsdepartementet skriver de:

”Man kan stille spørsmål om en slik økning hadde skjedd dersom kreftfaremerkingen hadde vært opprettholdt. Manglende kreftfaremerking kan dessuten føre til videre økt snusbruk i befolkningen, blant annet som konsekvens av snusindustriens åpenbare markedsføring også mot kvinner. ”

Les også: Snus gir økt risiko for kreft i bukspyttkjertelen:

- Advarselmerking er én måte

- Det er mange ting som spiller inn på om bruk av snus øker i landet. Advarselmerking er én måte å advare nåværende og fremtidige mulige brukere mot farene ved produktet, utdyper divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Erik Dybing til Mozon.no.

Han sier også at snus ikke uten videre kan tas til inntekt for nedgangen i dagligrøykere i Norge.

- Forskere har hevdet at tilgjengeligheten på snus i Sverige har ført til en kraftigere nedgang i røyking blant menn i forhold til kvinner. Men statistikken peker ikke på at det kan ha vært tilfelle i Norge, sier han.

- Skulle man kunne tatt snusen til inntekt for røykenedgangen i Norge, måtte jo flere menn enn kvinner sluttet å røyke, men her er nedgangen helt parallell blant begge kjønn, mens den kraftige økningen i snusbruk viser seg særlig blant unge menn, forklarer Dybing.

Men også de unge kvinnene kommer etter:

Vil vurdere tiltak

Statssekretær Arvid Libak i Helse- og omsorgsdepartementet vil ikke kommentere Folkehelseinstituttets brev, men sa følgende i en skriftlig kommentar til Mozon.no på mandag:

- Vi har registrert at EU-rapporten slår fast at snus er kreftfremkallende. Vi vil vurdere ulike tiltak i forbindelse med dette.

Les hele saken her: Helsedepartementet vil vurdere snustiltak: