Kreft-tvil med mobil

Mobilen skader ikke helsa på kort sikt. Men britiske forskere er usikre på kreftrisikoen over tid.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mobiltelefoner utgjør ingen fare på kort sikt, men det er fremdeles for tidlig å si om de kan gi hjernekreft eller om barn, som har mer sårbare hjerner, er mer risikoutsatte enn voksne, meldte britiske forskere denne uken.

Les også: Mobil kan være farlig for barn

De står bak den største britiske rapporten som noen gang er gjort på dette feltet, med totalt 28 individuelle prosjekter som ser på mulige helseproblemer knyttet til mobilbruk. Studien har pågått i seks år, men ekspertene påpeker at få studier så langt har inkludert testpersoner som har brukt mobiltelefonen i ti år eller mer.

- På nåværende tidspunkt kan vi ikke utelukke muligheten for at kreft kan oppstå om noen år, sier professor Lawrie Challis til Reuters. Han er formann i den britiske forskergruppen Mobile Telecommunications and Health Research Programme (MTHR).

Challis viser blant annet til røyking, der sammenhengen mellom røyk og lungekreft ble oppdaget først etter ti år.

Er mobilen din farlig? Sjekk her!

- Det er ikke holdepunkter for at det noen helserisiko forbundet med mobilbruk.


Har ikke sett på barn
Forskerne har sett på faktorer som påvirker blodtrykk og hjerterytme og symptomer som kan oppstå ved overdreven mobilbruk, som hodepine og svimmelhet. Forskerne konkluderer også med at resultatene er ”ganske betryggende”, når det gjelder hvorvidt mobiler utgjør en helserisiko på kort sikt.

Challis har imidlertid også notert at britisk forskning, som til sammen danner grunnlaget for den store rapporten, ikke har sett på barn, og tilføyer at barn er mer sensitive for radiofrekvensstråling enn hva foreldre er.

Les også: Mobil gir ikke kreft

Budskapet fra Statens strålevern i Norge er at det foreløpig ikke er noen helserisiko.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


- Det er ikke holdepunkter for at det noen helserisiko forbundet med mobilbruk. Verdens helseorganisasjon har gjennomført en stor internasjonal studie på mulig sammenheng mellom hjernesvulst og mobilbruk, som er i sammenskrivingsfasen. Norge er med i studien, sier seksjonssjef Merete Hannevik.

I påvente av denne studien og på grunn av at det ikke foreligger nok forskning til å trekke en endelig konklusjon, anbefaler strålevernet bruk av handsfree, korte samtaler og kun nødvendige samtaler. Disse rådene gjelder særlig for barn.

Les også: Barn utbrente av mobilen

Har ingen råd
Det er den britiske regjeringen og telekomindustrien som har finansiert MTHR-programmet. MTHR ønsker ikke å gi råd til foreldre når det gjelder å advare barn mot bruk av mobiltelefon.

- Jeg er redd det er opp til noen andre å komme med dette rådet, sier Challis.

De britiske forskerne er allerede i gang med en nytt program som inkluderer 200.000 personer, blant annet også fra Danmark, Finland og Sverige, ifølge Reuters.

Ifølge Post- og teletilsynet er det 5.040.000 mobilabonnementer i Norge, og vi snakker i telefonen i gjennomsnitt 134 minutter hver måned.

Les på Lommelegen: Klar konklusjon om mobilbruk

Dine mobilvaner

Er du bekymret for at ditt mobilbruk kan utgjøre en fare for helsen din? (Avsluttet)
Ja, jeg er redd. Jeg er avhengig av mobilen, og bruker den hele tiden. Dette kan ikke være sunt!(34%) 43
Jeg er usikker om det er noen sammenheng, men jeg prøver å være forsiktig og begrense bruken.(32%) 41
Jeg tenker ikke på dette. Vi får jo kreft av alt virker det som!(23%) 29
Nei, jeg bruker ikke mobilen så mye, og dessuten bruker jeg hands-free.(11%) 14
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer