Kreft av grillpølsa

Ser du frem til grillsesongen? Da er dette dårlig nytt: Grillmat kan føre til kreft.

Påsken nærmer seg, og med påskesolen følger grillmaten. Mange får allerede vann i munnen av å tenke på kotelettene, fisken og spydene de skal legge på den varme grillen.

Nå viser amerikansk forskning at mat som blir forkullet på høy temperatur øker veksten av prostatakreft hos rotter.

Det kreftfremkallende stoffet PhIP blir skapt når kjøttet tilberedes ved svært høy temperatur. Stoffet ser ut til å både sette i gang og å fremme veksten av prostatakreft hos rotter.

- Vi snublet over en ny potensiell sammenheng mellom inntak av tilberedt kjøtt i dietten og kreft hos rottene, sier forsker Angelo De Marzo ved Johns Hopkins University ifølge MSNBC.

I studien blandet forskerne PhIP i rottemat i åtte uker. Deretter studerte de dyrenes prostata, tarm og milt. De fant genetiske mutasjoner i alle organene etter fire uker.

- For mennesker er det største problemet at det er ekstremt vanskelig å si hvor mye PhIP du har inntatt, siden ulike mengder blir formet avhengig av tilberedelsestilstand, sier Marzo.

Studien ble presentert på et møte hos American Assosiaction for Cancer Research.

Også i Norge jobbes det for å sjekke grillen. Mattilsynet har bedt Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) om å risikovurdere grillmat og innholdet av stoffene PAH. PAH kommer inn i kjøttet gjennom røyken som skapes når fettet drypper på kullet.

Hvordan kan du unngå grillfellene? Les mer her.

 

Mozon, 12.4.2006