Kredittsjekkerne ser deg

KREDITTVERDIG: De følger med på hva du har betalt og selger infoen videre.

Hvor mye du tjener, hva du har betalt og ikke betalt, og en antakelse om hvordan du er som betaler, er informasjon som distribueres mellom finansinstitusjoner, telefonselskaper, inkassobyråer, arbeidsgivere og selgerne: kreditt-
opplysningsselskapene.

Les mer om kredittvurdering og hvilke kriterier som ligger til grunn her.

En saklig grunn?

Både selgerne og brukerne av slik informasjon har plikt til å vurdere om den som ønsker denne informasjonen har en saklig grunn for å få tilgang.

Foto: Arthur Kwiatkowski/iStock.com
Foto: Arthur Kwiatkowski/iStock.com Vis mer


- Det skal være et kredittelement med i bildet, sier Kristine Ottersen, juridisk rådgiver i Datatilsynet til DinSide. - Det vil si at telefonselskaper som selger abonnementer, eller banker [som du søker om å gi deg lån], kan kredittsjekke deg. Det kan derimot ikke huseiere eller forsikringsselgere.

Det er i dag åtte selskaper som har konsesjon fra Datatilsynet til å hente inn og videreformidle informasjon om folks betalingspotensiale. Kredittopplysningsbyråene kan samle inn, registrere og bruke opplysninger fra:

 • folkeregisteret
 • brønnøysundregistrene
 • elektronisk grunnbok
 • inkassosaker
 • dommer i pengekravsaker.
 • En viktig begrensning er at det ikke er tillatt å registrere omtvistede fordringer, for eksempel fordringer som du har hevdet ikke er reelle, eller bestrider størrelsen på. En dom i forliksrådet vil ofte være resultatet av en omtvistet fordring, og skal derfor ikke registreres.

  For å unngå en betalingsanmerkning på et omstridt krav, bør du altså si i fra så fort som mulig for å hindre at det blir registrert.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Det er også slik at har du fått en betalingsanmerkning, så skal denne slettes så snart forholdet er gjort opp. Datatilsynet opplyser om at deres inntrykk er at kravet etterleves.

  Har du opplevd noe annet? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send en mail til okonomi@dinside.no.

  Kilder: Datatilsynet

  AKTUELT