Kravet fra Fylketditt.no er ikke en faktura

Selskapet som står bak tilbudet, mener det kommer tydelig frem at det ikke er snakk om et betalingskrav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinside har ved flere tilfeller omtalt tilbudene fra DinOpplysning.no, ettersom markedsføringen av tjenesten ligner mer på en faktura enn på et tilbud.

Half n Half Media, som står bak tjenesten DinOpplysning.no, er nå tilbake med nye tilbud i samme stil, og denne gang for produktet «Fylketditt.no».

Les også om «betalingskravet» fra Office Direct, som du heller ikke bør betale

Vil vekke oppmerksomhet

Trygg Handel har den siste tiden mottatt flere henvendelser om det som ved første øyekast ser ut som fakturaer fra Half n Half Media AS, men som derimot er tilbud om å betale 4.950 kroner for tjenesten Fylketditt.no.

Vi har spurt daglig leder i Half n Half media via mail, Thomas Hellenes, om hvorfor de velger å sende ut tilbud som ser ut som en faktura.

Tilbudet fra Fylketditt.no er merket "kampanjetilbud" med store bokstaver, ifølge selskapet som sender ut tilbudene. Trykk her for stort bilde
Tilbudet fra Fylketditt.no er merket "kampanjetilbud" med store bokstaver, ifølge selskapet som sender ut tilbudene. Trykk her for stort bilde Vis mer


- Vi driver ikke med aktivt telefonsalg og ønsker å kompensere for dette med å sende ut tilbud som vekker oppmerksomhet i mylderet av reklame. Vår erfaring er at mange setter pris på å slippe så mye som mulig av telefonsalg, det forstyrrer mye i løpet av en arbeidsuke, skriver Hellenes.

- Har du forståelse for at utseendet på tilbudet kan forveksles med en faktura, som igjen kan føre til at folk betaler ved en feiltakelse?

- Nei, det har jeg overhodet ingen forståelse for. Ikke inneholder tilbudet ordet faktura, ikke kunde- eller fakturanummer, samt at det står skrevet med STORE bokstaver at det er et kampanjetilbud, sier Hellenes.

På bildet til høyre, merket med rød ring, kan du se teksten i store bokstaver Hellenes viser til.

Les også hvorfor du bør holde deg unna gratisprøver på internett

Kritisk til formen på tilbudet

Trygg Handel er ikke imponert over selskapets måte å markedsføre produkter på, og mener i motsetning til Hellenes at det ikke kommer godt nok frem at dette ikke er et betalingskrav.

På deres nettsider står dette:

«Vi stiller oss meget kritiske til metoden som blir brukt og vi mener at det ikke burde være lovlig ifølge Markedsføringsloven å sende ut slike tvetydige tilbud med en ferdig giroblankett. Det foreligger jo ingen tvil om at det oppstår misforståelser og at flere forveksler dette med en faktura, men det er vel kanskje det som er hele hensikten med utsendelsene».

Videre stiller de spørsmål ved at Half n Half Media sender ut bortimot identiske tilbud, men nå med nytt navn:

«Vi vil påstå at FylketDitt.no er kommet på banen som en direkte konsekvens av at DinOpplysning er såpass hardt kritisert på nettet og i media. Dette nye produktet har ikke enda pådratt seg like mye kritikk og det vil derfor være en større sjanse for at noen utfører en betaling på helt feil premisser», skriver altså Trygg Handel.

Dinside har spurt Half n Half Media om hvorfor de nå kommer med tilsvarende tilbud, under nytt navn, når de tidligere har fått kritikk for denne typen tilbud i forbindelse med Dinopplysning. Den henvendelsen har vi ikke fått svar på.

Sender ut «avregning»

AVREGNING: Firmaer som ikke er kunder fra før, opplever å motta krav om fornyelse av tjenesten fra Dinopplysning.no. Foto: PER ERVLAND/ILLUSTRASJOn
AVREGNING: Firmaer som ikke er kunder fra før, opplever å motta krav om fornyelse av tjenesten fra Dinopplysning.no. Foto: PER ERVLAND/ILLUSTRASJOn Vis mer


Samtidig med markedsføringen av Fylketditt.no, har flere firmaer også mottatt en ny type krav fra DinOpplysning den siste tiden, merket med «avregning».

Men ingen av disse firmaene skal ha betalt for tjenesten tidligere, ifølge Trygg Handel.

- Mye tyder på at utsendelser markert med «avregning» bør være å anse som rene svindelforsøk, da det ikke oppfyller krav til å skulle være en gyldig faktura eller et tilbud. Det kan derfor være vanskelig for Half N Half Media AS å skulle pålegge dem et krav om fornyelse. Det er det inntrykket vi sitter igjen med etter å ha fått tatt del i flere klagesaker, sier Øyvind Waardal i Trygg Handel til Dinside.

Oppdatert 14.10.2014: Etter publisering av denne saken har vi i dag fått svar fra DinOpplysning om at avregninger kun er sendt kunder som har akseptert tilbudet fra tidligere.