Krangler om juice og brus

Juice er en sukkerbombe på høyde med Cola, mener noen slanke-eksperter. -Så langt ifra, svarer de statlige ekspertene på kosthold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Appelsinjuicen til frokost er ikke lenger like sunn. I alle fall om hvis vi skal høre på forskjellige slankeguruer som mener juice er like ille som vanlig brus.

Men kostholds-ekspertene ved Sosial- og helsedirektoratet er ikke enige.

- Drikk gjerne et glass juice hver dag, er fortsatt beskjeden fra de statlige rådgiverne.

Alvorlige sykdommer
Sist ute i rekken av juice-kritikere er Fedon Lindberg, som akkurat har gitt ut en ny bok om matvarer og blodsukker.

- Vanlig juice inneholder veldig mye sukker, selv om det ikke er tilsatt kunstig som i Cola. Og et overbruk av sukkerholdige drikkevarer gir en økt risiko for en rekke alvorlige sykdommer som diabetes, hjertesykdommer, fedme og flere typer kreft. Dette finnes det altså veldig god dokumentasjon på, forteller doktor Fedon Lindberg til Mozon.

Legen ønsker ikke at vi skal bli fanatiske i forhold til hva som er sunt og usunt.

- Det er jo ingen krise om du drikker et glass juice, eller et glass Cola nå og da. Men problemet er at i vårt samfunn har vi fest hver dag. Og spesielt for barn er det en uting om de skal venne seg til søt drikke hele tiden, uansett om sukkeret er tilsatt eller i sin natulige form, mener Lindberg.

Han får også støtte av utenlandske forskere som mener alle slags søte drikkevarer må ta en stor del av skylden for at flere mennesker blir fete og syke.

Anbefaler vann
- Alle disse drikkevarene er stort sett like. De består av 100 prosent sukker. Juice er bare minimalt bedre enn brus.

- Med et mulig unntak av melk, trenger ikke barn noen drikkevarer som inneholder kalorier. Det vi trenger for å erstatte væsketap og stille tørsten, er den samme drikke som vi har drukket i millioner av år. Nemlig vann, mener barnelege David Ludwig ved Children's Hospital i Boston, i følge CNN.

Sammenlikningen av brus og juice har vakt stor oppmerksomhet i USA. I landet hvor hvert tredje barn sliter med fedme, sliter også legene med å finne klare årsaker til problemet. Men en forklaring er de aller fleste enige om: Søtsaker gjør barna fetere.

I følge barnelegen spiller det heller ingen rolle om sukkeret er kunstig og tilsatt, eller i form av naturlig fruktsukker. Energien og økningen i blodsukkeret er den samme, og resultatene på kroppsvekten og helsen likeså, mener Ludwig.

LES OGSÅ: BRUS GJØR BARN TJUKKE

Anbefaler juice
Men hos vårt eget Sosial- og helsedirektorat er tonen en ganske annen.

- For det første må vi skille klart mellom drikke med tilsatt sukker og drikke som inneholder naturlig sukker. I motsetning til brus inneholder fruktjuice en rekke andre næringsstoffer, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i avdeling Ernæring ved Sosial- og helsedirektoratet.

Hun mener både barn og voksne godt kan drikke ett eller to glass med juice hver dag, men understreker at variasjon i kostholdet også er et viktig prinsipp for den som vil holde seg sunn og frisk.

Rimestad viser til at det er påvist klare sammenhenger mellom brus og overvekt, men at det samme ikke gjelder for usukret fruktjuice. De norske og utenlandske sukkerkritikerne er likevel enige på et punkt: Vann er aller best.

- Vi anbefaler jo ikke noen å drikke store mengder juice. For den aller beste tørstedrikken er fortsatt rent vann, avslutter Rimestad.

 

Mozon.no, 17.02.2005