<strong>GREIT, MEN UGREIT:</strong> Det er ikke å anbefaler å handle piratvarer, men likevel er det ganske utbredt. Foto: Per Ervland/Colourbox.com
GREIT, MEN UGREIT: Det er ikke å anbefaler å handle piratvarer, men likevel er det ganske utbredt. Foto: Per Ervland/Colourbox.comVis mer

Kraftig økning i salg av piratvarer på nett

Kjøper du piratvarer?

Netthandelen øker, og det gjør også problemet med piratkopierte varer, ofte omtalt med det engelske ordet fake. Noen kjøper disse varene selv om man kjenner til at produktene ikke er originale, mens andre handler i den tro at de kjøper ekte vare.

Og handler du, kan det i verste fall bli dyrt - i dobbel forstand. Det opplevde de danske venninnene som måtte betale dobbelt etter å ha slått til på et Gucci-tilbud som viste seg å være for godt til å være sant.

Mens det for et tiår tilbake typisk var vanligst å finne piratkopier av luksusgjenstander som klokker, så dominerer nå mer dagligdagse varer som hårpleie, makeup, klær og elektronikk. Nå melder britiske Trading Standards Institute om en kraftig økning i piratkopi-nettsteder som selger falske varer til intetanende forbrukere. Nettstedene gir seg ut for å være originale, med nesten lik adresse og utseende som merkevareprodusentene. Trading Standards oppfordrer søkeselskaper som Google til å være mer aktive mot disse nettbutikkene.

Les også: Nok en skummel nettbutikk

Også nordmenn handler piratvarer i stor stil

I forbindelse med Gucci-saken nevnt ovenfor, spurte vi våre lesere om de handler piratkopier. Og nesten en av fire sier de gjør det, under svaralternativet "Ja, noen ganger er det greit å handle fake", mens nesten en av fem også sier at "Ja, det er bare tull at det ikke er like god kvalitet".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange mener også at de kan ha gjort det, siden der er vanskelig å se forskjell.

Les også: Slik blir vi lurt nå

Lov å ta inn til eget bruk

I følge Forbruker Europa bør du være forsiktig med pirathandel i utlandet. Eksempelvis har forbrukere som har kjøpt piratvarer i Italia fått store bøter - ofte så mye som femsifrede summer. Det forekommer også i andre land der piratvarer er vanlige.

I følge en melding fra Forbruker Europa i sommer, vil likevel ikke Tollvesenet ta fra deg piratvarer ved ankomst til Norge. Betingelsen er likevel at det ikke må være mistanke om at varene skal omsettes her i landet. I Norge er nemlig ikke kjøp av piratvarer forbudt. Det som ikke er lov er å tjene penger på piratvarene i næringsøyemed.

Les også: Ikke kjøp falsk design i utlandet

Tollvesenet intensiverer jakten

Tollvesenet er imidlertid pålagt av namsretten å avdekke og holde tilbake varer som sendes til landet, og som er i strid med immaterialrettigheter, altså piratkopier.


Tolloven kapittel 15 gir Tollvesenet mulighet på eget initiativ eller på vegne av rettighetshaver, å holde tilbake varer som mistenkes for å være piratkopier.

Selv om det altså foreløpig ikke er ulovlig å importere piratkopier til privat bruk i Norge, risikerer du altså at piratkopiene blir stoppet ved innførsel. Og da risikerer du også å tape pengene dine.

- Når varene blir stoppet på grensen, krever varemerkeeieren som regel at de destrueres. Det du har forhåndsbetalt for varene, taper du, i tillegg til det du måtte ha betalt i toll og moms hos Tollvesenet. Deretter vil du måtte belage deg på å betale varemerkeeiers juridiske kostnader dersom du blir funnet skyldig i ulovlig import. Det sa Thomas Rukin, senioradvokat i Advokatfirmaet Grette til DinSide i vinter.

Det er ikke lett å skille riktig fra fake på nett - se opp for fellene

De vanligste kopiene

De vanligste piratkopiene finnes i disse varespektrene, i følge den britiske forbrukertjenesten Which.

  • Merkeklær, klokker, parfymer og kosmetikk
  • Alkohol
  • CDer, DVDer, video og lydbånd
  • Programvare og dataspill
  • Bildeler
  • Verktøy